Sözleşme kuramları ve minimal devlet üzerine bir çalışma
Theories of contract and a study on minimalistic state
  1. Tez No: 265192
  2. Yazar: CENGİZ MESUT TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşme, Doğal Durum, Doğal Hukuk, Adalet, Güvenlik, Meşruiyet, Özgürlük, Minimal Devlet, Siyasal Toplum, Yasa, Contract, Natural State, Natural Law, Justice, Security, Legality, Freedom, Minimalistic State, Political Society, Law
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada, siyaset felsefenin merkezinde bulunan temel soruların ?sözleşme kuramları?nda nasıl cevaplandırıldığı incelenmeye çalışılmıştır. Bu sorular, toplum halinde yaşayan insanlar arasında, ?kimin neye hakkı olacak??, ?herkes adına kim ya da kimler karar verecek?? sorularıdır. Birinci soru, hak ve özgürlüklerin dağılımıyla, ikinci soru ise, siyasi otoritenin temsiliyle ilgilidir. Bir diğer soru ise, kurumsallaşmış bir otorite olarak ?devlet?in varlığına ilişkin olarak devletin gerekip gerekmediğidir.Çalışmanın birinci bölümünde, sözleşme kuramlarının insanlar arasındaki anlaşmanın bir ürünü olduğunu göstermeye çalışan doğal hukukçular Jean Bodin, Johannes Althusius ve Hugo Grotius'un düşüncelerine yer verdik. Doğal hukukçulara göre, siyasal iktidarın kaynağında Tanrı değil, sözleşmeler vardır.Çalışmanın ikinci bölümünde, klasik sözleşmeciler olarak kabul edilen Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau'nun sözleşme kuramları irdelenmiştir. Genel olarak bakıldığında, kuramcılar toplum öncesi durumu ifade eden ?doğal durum? kavramı üzerine bir toplum tasarımı oluşturmuşlardır. Hobbes ve Rousseau'nun totaliter bir yönetim altındaki bir toplum tasarladıkları, Locke'un ise özgürlükleri ön plana çıkaran ?mülkiyet? kavramı ile liberal geleneğin kurucusu olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.Son bölümde 20. yy. sözleşmecileri John Rawls ve Robert Nozick'in kuramları ?minimal devlet? tartışmaları bağlamında incelenmiştir. Locke'un fikirlerininden hareketle bireyin dokunulmaz hakları olduğunu savunan Nozick, devletin görevini genel güvenlik ve adli işler olarak sınırlarken, devletin ekonomik alandan tamamen çekilmesi gerektiğini düşünmektedir. Rawls'ın yaklaşımı ise, adil bir toplum için ?adalet?i temele alan bir yaklaşımdır.Sonuç bölümünde ise, ele aldığımız sözleşme kuramları arasında en makul olanın Rawls'ın kuramı olduğu ortaya çıkmaktadır. Çünkü toplum halinde yaşayan insanların can ve mal kaygısının yarattığı sorunun çözümünü, ne Hobbes ve Rousseau'nun ileri sürdüğü gibi totaliter bir rejim sağlayabilir ne de ekonomik olarak güçlü olanın kendi can ve mal güvenliğini sağlayabileceğini ileri süren Nozick'in teorisi sağlayabilir. Rawls, bir toplumda en çok ihtiyaç duyulan adalet kavramını ön plana çıkarmaktadır. Rawls, bir toplumun temel ekonomik ve politik yapılanmasında adaletin sağlanması halinde, adil bir toplum düzeninin sağlanabilineceği savına dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, how the questions that are in the center of the philosophy of politics are answered by ?the theories of contract?. These questions among people who live in communities are the questions such as ?who has what right?? ?who and whos are to decide for everybody??. First question is concerned with the distribution of rights and freedoms, and the second one is with the representation of political authority. One other question is that whether a state is required as regards to the existence of ?the state? as an institutionalized authority.In the first chapter of the study, natural law theorists who try to show that the theories of contracts are a product of the agreement between people, such as Jean Bodin, Johannes Althusius and Hugo Grotius are examined. According to natural law theorists, it is not God but the contracts which lie in the foundation of political competence.In the second chapter of the study, the theories of Thomas Hobbes, John Locke and Jean Jacques Rousseau, who are considered to be classical theorists of contract are investigated. Generally speaking, these theorists constituted a conception of a society on the concept of ?natural state? which represents the state before a society. It is attempted to be shown that Hobbes and Rousseau conceive a society under a totalitarian government while Locke is the founder of the libertarian tradition with his concept of ?acquisition of property? which emphasizes the freedoms.In the last chapter, the theories of John Rawls and Robert Nozick who are the 20th century theorists of contract, on the discussions of ?minimalistic state? are examined. Nozick, who advocates the untouchable rights of a person by following Locke?s ideas, believes that the state should withdraw from the economical area and the tasks of the state should be confined to general security and judicial duties. Rawls? approach, on the other hand, is to put the ?justice? on.In the Conclusion, it appears that the most plausible theory among the theories considered throughout the thesis is Rawls? theory. Because, the solution to the problem resulting from people?s anxiety over the security of their property and lives, who live in communities can neither be solved by a totalitarian government as suggested by Hobbes and Rousseau, nor is it solved by Nozick?s theory who advocates that whoever is economically powerful can provide his/her own security of property and life. Rawls highlights the concept of justice which is most needed in a society. It is attempted to show that Rawls advocates the thesis that when the justice is maintained in a society?s basic economical and political structuration, a fair arrangement of society can be warranted.