Yeme tutumu, ortorektik belirtiler ve ana babaya bağlanma arasındaki ilişkiler
The relationship between eating attitudes, orthorectic symptoms and parental bonding
  1. Tez No: 265300
  2. Yazar: CEREN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BARIŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, Ortoreksiya Nervoza, Ana Babaya Bağlanma, Eating Attitudes, Orthorexia Nervosa, Parental Bonding
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada yeme tutumu (anorektik ve bulimik belirtiler), ortorektik belirtiler ve ana babaya bağlanma arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra ana babaya bağlanmanın ebeveyn cinsiyetine, katılımcı cinsiyetine ve annenin eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında obsesif kompülsif belirtiler ile depresif belirtilerin kontrol edilmesi halinde yeme tutumu ile ortorektik belirtileri yordayan ana babaya bağlanma özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi yaşları 17-27 arasında değişen ve Hacettepe Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitim gören 432 ( 281 kadın, 151 erkek) öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında Ana Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ), Yeme Tutumu Testi-40 (YTT-40), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Orto-11 ve Maudsley Obsesif Kompülsif Soru Listesi (MOKSL) kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre erkekler annelerini kadınlara göre daha koruyucu olarak algılamakta, anneler babalara göre hem daha ilgili/kontrolcü hem de daha koruyucu olarak algılanmaktadır. Annesinin eğitim düzeyi yüksek olan katılımcılar annesinin eğitim düzeyi düşük olan katılımcılara göre genel olarak ebeveynlerini daha ilgili/kontrolcü olarak algılamaktadır. Yeme tutumları açısından değerlendirildiğinde kadınlarda babadan algılanan erkeklerde ise anneden algılanan koruma arttıkça yeme tutumunda bozulmanın arttığı bulunmuştur. Tüm örneklemde yeme tutumunda bozulma arttıkça ortorektik belirtiler artmaktadır. Erkeklerde ortorektik belirtiler her iki ebeveynden algılanan koruma arttıkça yükselmektedir. Son olarak yapılan regresyon analizlerine göre ana babaya bağlanma boyutlarının yeme tutumunu ve ortorektik belirtileri yordamadığı bulunmuştur.Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış, çalışmanın sınırlılıkları ve klinik doğurguları ile ileriki çalışmalar için öneriler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships between eating attitudes, orthorectic symptoms and parental bonding. It was investigated whether parental bonding differed according to parents (mother/father), sex and mothers? education level. Also, it was aimed to reveal the predictive power of parental bonding dimensions for eating attitudes and orthorectic symptoms after statistically controlling for depressive and obsessive compulsive symptoms.The sample consisted of 432 ( 281 women, 151 men) undergraduate students from Hacettepe University, whose ages ranged between 17-27. The Parental Bonding Instrument (PBI), The Eating Attitudes Test-40 (EAT-40), Orto-11, Beck Depression Inventory (BDI) and Maudsley Obsessive Compulsive Questionnaire were used to collect data.The results indicated that men perceive their mothers as more protective than women and mothers are perceived as more caring/controlling and more protective than fathers. Participants whose mothers have higher education level perceive their parents as more caring/controlling than participants whose mothers have lower education level. For women perceived paternal overprotection and for men perceived maternal overprotection are positively correlated with eating attitudes. Orthorectic symptoms are positively correlated with perceived maternal and paternal overprotection for men and positively correlated with eating attitudes for the entire sample. Finally regression analyses indicated that parental bonding dimensions didn?t predict eating attitudes and orthorectic symptoms.The results are discussed in the light of literature, limitations and clinical implications of this study and some future directions are stated.