Üniversite öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (Sağlıklı beslenme takıntısı) belirtilerinin incelenmesi
Investigation of the orthorexia nervosa (Healthy nutrition obsession) symptoms among university students
  1. Tez No: 279659
  2. Yazar: İHSAN KAZKONDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. LEYLA ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya nervoza, yeme bozuklukları, ORTO-15 testi, Orthorexia nervosa, eating disorders, ORTO-15 test
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde yaygın olarak görülen anoreksiya nervoza yeme bozukluğuna bağlı olarak ortoreksiya nervoza (sağlıklı beslenme takıntısı) belirtilerinin görülme durumunu saptamaktır.Ankara ili merkezinde bulunan yüksek sosyo-ekonomik düzeyi tanımlayıcı; Bilkent, Başkent ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji (TOBB ETÜ) Üniversitesi olmak üzere toplam üç üniversitede öğrenim gören toplam 338 üniversite öğrencisine anket uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere yönelik görüşme formu dört bölümden oluşarak, gruplar halinde uygulanmıştır. Bunlar; öğrencilerin demografik bilgileri ?kişisel bilgi formu? ile, ortoreksiya nervoza olup olmadıklarının bilgileri ?ORTO-15 testi ve Maudsley Obsesif Kompulsif Envanteri ? ile, anoreksiya ve bulimiya nervoza teşhisi bilgileri ise ?Yeme Tutumu Testi (EAT-40)? kullanılarak veriler toplanmıştır.Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğu evde ikamet etmektedir. Beden Kitle İndeksi dağılımlarına göre, üniversite öğrencilerinin 2/3`ü normal ağırlıkta bulunmaktadır. Kız üniversite öğrencileri, erkek öğrencilere göre daha fazla oranda yeme bozukluğu belirtilerine sahiptir. Kız üniversite öğrencilerinde, erkeklere göre daha fazla obsesif- kompulsif belirtiler görüldüğü saptanmıştır. Yüksek riskte yeme bozukluğu bulunan öğrencilerin toplam obsesyon puanları, düşük ve orta riskte bulunan öğrencilere göre daha yüksektir. Risk düzeyi arttıkça obsesif kompulsif bozukluk belirtileri de artmaktadır.Kız ve erkek öğrencilerin ortoreksiya nervoza durumları değerlendirildiğinde, erkek öğrencilerin kızlara göre daha fazla ortorektik eğilimler gösterdiği saptanmıştır. Yüksek yeme bozukluğu riskinde yer alan öğrenciler diğer risk gruplarına göre daha fazla ortorektik eğilimler göstermektedir. Yaş ilerledikçe ortorektik eğilim gösterme durumu da artmaktadır. Üniversite öğrencilerinde yeme bozukluğu riski arttıkça ortoreksiya nervoza belirtileri; obsesif kompulsif bozukluk belirtileri arttıkça ortoreksiya nervoza belirtilerinin de artış gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research planned and conducted to determine the frequency of the indicators of ortorexia nervosa (healthy eating obsession) in association with anorexia nervosa eating disorder among university students, especially female students.A survey is carried out among the 338 students of three universities in Ankara; Bilkent, Başkent and Economics and Technology University of Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB ETU) which represent the high socio-economic level. A four-part interview form is conducted in groups on the students participated in the research. These four-part form consists of ?personal information form? for demographic information, ?ORTO-15 test? and Maudsley Obsessive Compulsive Inventory to determine whether they have ortorexia nervosa or not and ?Eating Attitudes Test (EAT-40)? for the anorexia and blumia diagnosis.The majority of these students lives in house. 2/3 of students have normal body weights with regards to Boddy Mass Index distribution. Female university students show more eating disorder indicators than male students. It has been determined that female students have more obsessive compulsive indicators than male students. Obsession scores of the students who are at high risk of eating disorder are greater than the scores of the students which are at low and medium risk. As the risk level inreases obsessive compulsive indicators increase too.When the ortorexia nervosa conditions of female and male students is assessed it has been determined that male students show more orthorexic tendencies than females. The students with risk of eating disorder show more orthorexic tendencies than the other risk groups. Also orthorexic tendency condition severes as the age increases. As eating disorder risk increases orthorexia nervosa indicators increase and as obsessive compulsive disorder indicators increase, orthorexia nervosa indicators increase too among university students.