Türkiye'nin ekonomik büyüme döneminde KOBİ'lerde başarısızlığa yol açan finansal faktörlerin araştırılması: ATO firmaları üzerine bir uygulama
Research of financial factors that causes failure of sme?s during Turkey?s period of economic growth: A study on companies of ankara chamber of commerce
  1. Tez No: 265330
  2. Yazar: EZGİ İVECAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ performansı, finansal başarısızlık, lojistik regresyon analizi, SME performance, financial failure, logistic regression analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin iktisadi önemi, istihdam yaratmadaki rolü, bölgesel ve yerel kalkınmaya etkileri tüm dünya tarafından kabul edilmektedir. Bununla birlikte KOBİ'lerin yüksek başarısızlık ve kapanma oranları ekonomilerde ciddi kaynak israfının yanında sosyal açıdan da büyük maliyetleri beraberinde getirmektedir.Ekonomilerdeki yeri gün geçtikçe daha iyi anlaşılan bu işletmelerin başarısızlığının finansal sebeplerinin analiz edilmesi ise işletme başarısızlıklarının altında yatan mali nedenlerin ortaya konulması açısından önem arz etmektedir. Ancak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin mali verilerine erişimdeki sıkıntılar, bu işletmeler üzerine finansal analizler yapmayı olanaksız kılmış, KOBİ başarısızlığı üzerine gerçekleştirilen çalışmalar yapısal sorunları açıklamakla sınırlı kalmıştır. Bu çalışma kapsamında ise, KOBİ'lerin literatürde yer alan yapısal başarısızlık nedenlerine yer verilmiş ve söz konusu işletmelerin mali tabloları temin edilerek de istatistiki analizlerle finansal başarısızlık faktörlerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic significance of SME?s, and their role at creating employment opportunities and effects in regional and local development are accepted by whole world. Nonetheless, SME?s high failure and closing down ratios result in socially high costs, beside substantial resource waste.Analyzing financial reasons of failure of these enterprises, whose positions in the economy are commenced to be understood better, is important to reveal underlying financial reasons. However, problems in access to financial data of SME?s precluded to perfom financial analysis of these companies so that studies on SME failure are limited to explain only structural issues. In the content of this study structural failure reasons of SME?s in the literature are expressed and by obtaining financial statements of said enterprises, financial failure factors are also revealed by means of statistical analysis.