1990-2000 arası Türk öykücülüğünde postmodern algı biçimlerinin izleri
Traces of postmodern ways of perception in Turkish short stories written betwen the years 1990 - 2000
- Tez No: 265332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. DİLEK YALÇIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Story, short story, postmodernism, postmodernity, postmodernist, postmodern, 1990-2000, Turkish short story
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu tezin amacı, 1990-2000 yılları arası Türk Öykücülüğünde postmodernist algı biçimlerinin etkili olduğunu göstermektir. Bu dönemin öykü yazarlarının çeşitli derecelerde bu algı biçimlerinden etkilendikleri, bakış açılarını buna göre konumlandırdıkları ve öykülerini bu bakış açılarıyla yazdıkları gösterilmeye çalışılmıştır.Postmodernizm, İkinci Paylaşım Savaşının ardından, giderek, sanatın diğer dallarında olduğu gibi edebiyatta da etkili olmuş ve estetik bir tavır olarak kimi sanatçı ve yazarlar tarafından benimsenmiştir. Ancak tezimiz, 1990-2000 arası Türk Öykücülüğünde estetik bir tavır olarak postmodernizmin değil, yine İkinci Paylaşım Savaşı Sonrası kapitalizmin kültürel üst yapısı olarak biçimlenen postmodernliğin ve bunun getirdiği postmodern durumun izlerini sürmektedir.Tezimizde öncelikle, yukarıda yapılan ayrımın hangi düşünsel altyapıya yaslandığını göstermek üzere, ?modernizm-modernlik?, ?postmodernizm-postmodernlik?, ?modernist-modern? ve ?postmodernist-postmodern? kavramlarının farkları üzerinde durulmuştur. Buradan yola çıkılarak da tezimizde ?postmodern algı biçimleri? olarak geçen kavramların neler olduğu açıklanmıştır.Daha sonra ?kısa öykü?nün hem dünya hem de Türk edebiyatı bağlamında tarihçesi, ?çağını yansıtma? özelliği ön planda tutularak verilmiştir. En nihayetinde de, verilen tüm bu altyapıya dayanılarak 1990-2000 yılları arasında yazılan Türk öykülerinde postmodern algı biçimleri tespit edilmiş ve yine aynı dönemde edebiyat çevrelerinde bunun üzerine yürütülen tartışmalar üzerinden dönemi genel hatlarıyla kapsayan bir sonuç tartışması yapılmıştır.Anahtar SözcüklerÖykü, kısa öykü, postmodernizm, postmodernlik, postmodernist, postmodern, 1990-2000, Türk Öykücülüğü
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to point out that the postmodern ways of perception is effective for Turkish short stories written between the years1990 ? 2000. It has been tried to indicate that the short story writers of the period was influenced by those ways of perception in various degrees, they shaped their point of views with reference to this, and they wrote their stories with those point of views.After the World War II, postmodernism was increasingly effective on literature, as well as other artistic works, and adopted by some artists and writers as an aesthetic attitude. But our thesis follows up the traces of post modernity formed as cultural superstructure of the capitalism and postmodern condition caused by post modernity in Turkish short stories written between the years 1990 - 2000, not the postmodernism as an aesthetic attitude.In our thesis, in order to show the substructure on which the distinction above builds on, we first focused on the difference between the concepts“modernism - modernity”, "postmodernism ? postmodernity?, ?modernist ? modern?, and ?postmodernist ? postmodern?. From this point of view, it has been explained what we mean as ?postmodern ways of perception? in our thesis.Later on, the historical background of short story both in the world and Turkish literature has been described primarily focusing on its feature ?reflecting its age?. In the end, postmodern ways of perception in Turkish short stories between the years 1990 - 2000 have been identified standing on this substructure, and the conclusion including the period in general terms has been discussed in the light of literary debates of some critics in the same period.