Cumhuriyet Döneminde Turhal-Zile-Artova havzasında yetişen âşıklar ve âşık kul semaî'de gelenek, etkileşim ve eğitim
Grown in the basin during the Republic Artova ashig Turhal Zile
  1. Tez No: 265509
  2. Yazar: SEDA GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zile-Turhal-Artova, Âşıklık Geleneği, Âşık Edebiyatı, Âşık Kul Semaî, Zile-Turhal-Artova, Ashig Tradition, Ashig Literature, Âşık Kul Semaî
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 549
Özet
Tezimizin içeriğini ?Turhal-Zile-Artova havzasında yetişen âşıklar? oluşturmaktadır. Anadolu'da yaşayan âşıklar arasında yoğun bir etkileşim ve âşıklık geleneği görülmektedir. Âşıklar, hem dönemlerinde hem de sonraki dönemlerde seslerini geniş kitlelere duyurabilmişlerdir. Bu yolla kendilerinden sonra gelen âşıklara da bir nevi rehber görevi görmüşlerdir.Anadolu da âşıkların çok olduğu ve âşıklık geleneğinin nesilden nesle aktarılarak sürdürüldüğü yer konumundadır. Âşıklıkta etkileşimin ve usta-çırak ilişkisinin çok önemli bir yeri vardır. Âşığın içinde yaşadığı çevre ve bağlı bulunduğu gelenekler de âşık edebiyatının oluşmasında belirleyicidir. Anadolu sahasında gördüğümüz usta-çırak ilişkisi, saz çalma, bade içme gibi geleneklerin Turhal-Zile-Artova havzasındaki âşıkların arasında daha güçlü ve yaygın olduğu konusunda örnekler verildi.Dil ve üslûp özellikleri incelenmesinde sözel kaynaklardan yararlandık. Daha sonraki bölümlerde bu havzada yaşayan âşıklardan ve âşıkların şiirlerinden örnekler verdik. Çalışmamızın son bölümünde Turhal'ın ünlü âşıklarından Âşık Kul Semaî'nin yaşamını, sanatını ve şiirlerini detaylı olarak ele alıp inceledik.
Özet (Çeviri)
This study is about Turhal-Zile- Artova ashig tradition and ashig literature. We saw frequent ashig tradition and literature between these area. We have introduced ashig tradition and ashig literature in introduction. Then we give knowledge about culture and history ashig tradition. In this work we useded Ashig?s books that printied in ashig literature. Also we use ashig oral tradition in these area.Thus we saw very similarity between three area. Telling poems ashigs is better and more powerfull than the other area in Anatolia. For exampel; ?Âşık Kul Semaî? is the best ashig traditionin Turhal.. Also we give informatin about Ashig instrument such as Saz, Kaval and Balaban. We give sample about Zile-Artova and Turhal ashig poetry in third part.We intruduce ?Âşık Kul Semaî? such as oral literature. In fact, it?s in the region is famous for his poetry. We study ashig?s poemformand kind in other part. We give about a few Artova ashiges and their poemin other part. And last we detailed review Âşık Kul Semaî. After we interpret poems of the poem, we give information about motif, personal pronoun and place pronoun.