Okul-üniversite işbirliğine ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri üzerine nitel bir araştırma(Yalova ili örneği)
the thoughts of school managers about school-university partnership, a qualitative research(Sample of Yalova district)
  1. Tez No: 265547
  2. Yazar: SONER ÖNDER YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul-üniversite işbirliği, eğitimde yerelleşme, hizmet içi eğitim, school-university partnership, localization in education, inservice education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bilgi çağı olarak tanımlanan günümüzde değişim çok hızlı yaşanmaktadır. Değişime ayak uydurabilen toplumlar ileriye daha rahat ilerlerken, bu değişimin gerisinde kalanlarsa başkalarına bağımlı yaşamaya devam etmektedirler. Dolayısıyla bilginin sürekli yeniden üretilmesi önemli bir problem olarak toplumların ve örgütlerin en önemli çabası durumundadır. Bu çabada ayrı ayrı kurumların veya örgütlerin başarılı olması hemen hemen imkansızdır. Hayatta kalmak isteyen kurumlar, aynı amacı paylaşan diğerleriyle ortak hareket etmek zorundadırlar. Bu bağlamda eğitimin öncüsü olan üniversitelerin de okullarla işbirliğine gitmesi, karşılıklı paylaşımda bulunmaları gerekmektedir.Bu araştırma, eğitim yöneticilerinin okul-üniversite işbirliğine ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada yöneticilerin; okul-üniversite işbirliğinden ne anladıkları, okul-üniversite işbirliği ile yaptıkları, okul-üniversite işbirliği hakkındaki olumsuz düşünceleri ve üniversiteden neler bekledikleri tartışılmıştır.Araştırma verileri, Yalova'nın resmi okullarında görev yapan 5 okul müdürü ve il milli eğitim müdürüyle gerçekleştirilen mülakatlardan elde edilmiştir. Elde edilen veriler dört ana temaya ayrılarak betimsel analiz tekniklerine göre raporlaştırılmıştır.Araştırmanın sonucunda; eğitim yöneticilerimizin okul-üniversite işbirliğinin ne olduğunu anlayamadıkları ve dolayısıyla önemini kavrayamadıkları, okul-üniversite işbirliklerinden faydalanılabilmesi için eğitimde yerelleşmenin gerekli olduğu ve hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin okul-üniversite işbirliği bağlamında yeniden değerlendirilmesinin gerekli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today which is called information age, the change is being lived so rapid. As the societies who could keep in step with the change are going up easily, the others that got behind this change, are still going on living in dependence on others. So the constant reproducing knowledge is the most important challenge of societies and organizations. It is almost impossible for a foundation or an organization to be successful on that target alone. Foundations that want to survive have to cooperate with others that have the same targets. In this context, the universities that are forerunner of education also have to make relationships, do mutual sharing with schools.By this research, it is aimed to find out the thoughts of educational administrators on school-university partnership. At the research, administrators?s thoughts on what they understand from school-university partnership, whatever they did in school-university partnership, their negative thoughts on school-university partnership and what they expect from university were discussed.The research datas, were collected from 5 school administrators who are performing at official schools of Yalova and administrator of city?s national education via interviews. The datas collected were organised into four main theme according to the techniques of descriptive analysis.As a result of the research, these are found out: our educational administrators don?t know what school-university relationship is and so can?t understand its importance; to reap benefits of school-university partnership, the localization of education is a necessity; and the ways of inservice education must be reevaluated in the context of school-university partnership.