Türkiye'nin ekonomik kriz dönemlerinde IMF-Türkiye ilişkileri
IMF-Turkey relations during the economic crisis periods of Turkey
- Tez No: 265613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kriz, İstikrar Programları, IMF, Türkiye, Crisis, Stabilization Programs, IMF, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin ekonomik kriz dönemlerinde IMF-Türkiye ilişkileri ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı kriz dönemlerindeki bu ilişkilerin Türkiye ekonomisine olan etkilerini göstermek ve gelecekteki ilişkiler için anlamlı bilgiler oluşturmaktır. Temel olarak iki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünü kriz kavramı ve IMF (Uluslararası Para Fonu) oluşturmaktadır. Kriz kavramı incelenirken reel ve finansal kriz ayrımına bilhassa vurgu yapılmıştır. Bu durum, kriz kavramının çalışmanın bütününde nasıl ele alınacağını ortaya koymuştur. Literatürdeki çalışmalar kapsamında yürütülen tartışmada, krizlerden çıkışta önemli rolü bulunan istikrar programlarına da değinilmiştir. IMF'nin genel çerçevede anlatıldığı diğer kısımda ise IMF'ye dair tarihsel ve organizasyonel bilgiler aktarıldıktan sonra IMF politikalarından bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde seçilmiş dönemler için ?ki bu dönemler Türkiye'nin ekonomik kriz ortamını yansıtmaktadır- IMF-Türkiye arasındaki ilişkiler tahlil edilmektedir. IMF-Türkiye ilişkileri analiz edilirken krizler belirli kriterler kapsamında daraltılmış, böylelikle bahsedilen kriz dönemlerinde IMF ile olan ilişkilerin genel eğilimi daha rahat belirlenebilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin IMF ile olan ilişkilerinin kriz dönemlerinde önemli bir role sahip olduğu öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relations between IMF-Turkey during the economic crisis periods of Turkey are discussed. The aim of this study is to show the influences of these relations during the crisis periods on the economy of Turkey and to build useful data for the relations in the future. This study is composed of two main parts and the first part is about the concept of crisis and IMF (International Money Fund). While the concept of crisis is being analyzed, the distinction between real and financial crisis has particularly been emphasized. This has made it clear how the concept of crisis will be analyzed in the whole study. In the debate based on the studies in the literature, stabilization programs which have a crucial role to cope with crises have also been mentioned. In the next section where there is an overview of IMF, monetary and financial policies of IMF are studied following some basic information over history and organization of IMF. In the second part of the study the relations between IMF-Turkey have been analyzed for the chosen periods which reflect the atmosphere of the economic crisis of Turkey. While the relations between IMF-Turkey are being studied, the crises have been narrowed in the light of certain criterions, thus making it easier to determine the generel course of the relations with IMF during the periods of crisis mentioned. In this study it is put forward that the relations of Turkey with IMF have a major role during the periods of crisis.