Hazine Müsteşarlığında mali-kurumsal değişim ve borç yönetimi
Financial-institutional alteration in the treasury and debt management
- Tez No: 265615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAL BAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, devlet, kamu açıkları, borç yönetimi, globalization, state, public deficit, debt management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın amacı; küreselleşmenin devletin yapısı üzerindeki etkilerini araştırmak ve değişen devlet yapısına paralel olarak uygulanan stratejilere Türkiye penceresinden bakmak, 1980lerle birlikte güçlenen Hazine Müsteşarlığının mali-kurumsal değişimini inceleyerek Türkiye'nin borç yönetimine yakından bakmaktır.Küreselleşme, devlet başta olmak üzere toplumundaki her ekonomik ve sosyal birimi derinden etkilemiştir. Yaşanan süreçten gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler olumsuz bir şekilde etkilenmiş, ekonomilerini istikrara kavuşturmak için yaptıkları girişimler yüksek cari açıklarla ve borçlanmalarla sonuçlanmıştır. Sürekli artan, borçlanma etkin borç yönetimi stratejilerinin oluşturulmasını zorunlu kılmıştır. Türkiye'de borçlanmadan ve borç yönetiminde sorumlu kuruluş Hazine Müsteşarlığıdır.Borç yönetiminin çok iyi kurgulanması ve borçlanmanın en düşük maliyet ve risk altında gerçekleştirilmesi bütün ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Bu açıdan Hazine Müsteşarlığı'nın ve borç yönetiminin çok iyi analiz edilmesi ve gelecek için yapılan öngörülerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to scrutinize the effect of globalization on the changing structure of the state within the framework of Turkey in terms of focusing on the applied strategies going parallel with the changing structure of the state by looking closer to the fiscal-institutional transformation of Undersecretariat of Treasury which has been empowered since 1980s.Globalization has deeply affected each economic and social unit especially including the state. Developing and underdeveloped countries? has been affected negatively while they have initiated programs for the stability of their economies which give rise to current deficient and indebtedness. Growing debts had required to build up effective debt management strategies. In Turkey debt and its management responsibility belongs to Undersecretariat of Treasury.Building up a effective debt management, and loaning with low cost and risk has a vital importancefor all countries. In this respect, debt management of Undersecretariat of Treasury should be scrutinized closely and predictions about future possibilities must be dependent on strong bases.