Güzel sanatlar eğitiminde çıplak model kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri
Students visions for working with nude model in fine arts education
  1. Tez No: 265727
  2. Yazar: PINAR ATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECLA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Çıplak Model, Nü Resim, Art Education, Naked Models, Nude Painting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada çıplak modelin günümüze değin süregelen tarihsel süreçte kullanımı, bu konuda yaşanan çeşitli sorunlar ele alınmış; sanat eğitimi alan öğrencilerin konuyla ilgili görüşleri veri toplama aracı sonucunda çıkan veriler ışığında incelenmiştir. Çıplak modelin sanat eğitiminde kullanımı 17.yüzyıl Avrupa'sında başlar. Türk resim sanatında ve sanat eğitiminde yer bulması ise Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemindedir. Sanayi-i Nefise'nin 1883 yılında açılmasından sonra resim sanatı Avrupa disiplinine yönelik bir gelişme göstermiştir. Bunun sonucu olarak ülkemizde çıplak model sanat eğitiminde aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çıplak modelin kullanımıyla birlikte konuyla ilgili çeşitli saldırılar ve tepkiler de baş göstermiştir. Günümüzde basından da takip edilebileceği gibi birçok kısıtlama ve engellemeler olmuştur. Söz konusu kısıtlamalar sanatın ve sanat eğitiminin özgür ifade gücünü yaralamaktadır. Bu nedenle ileride kendileri de sanat eğitimi verecek olan güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin çıplak modelle ilgili görüşleri alınmıştır.Araştırmanın sonucunda veri toplama aracının uygulamasına katılan öğrencilerin çıplak model algılarının değişkenlik göstermekte olduğu ve çıplak modelin niteliği ve kullanım şekli ile ilgili karasız oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the ongoing historical process to date the use of nude models, various problems experienced in this subject is discussed viewed on the subject of art education of the students were asked to review the data gathering process results in light of the data.The use of the naked model in art education begins with 17th century Europe. Find a place in art and art education in the Turkish Constitution and the Republic of infancy. Sanayi-i Nefise after opening in 1883 showed an improvement of the discipline of painting in Europe. As a result, our country as a nude model in art education began to be used actively. On the subject of various attacks and reactions with the use of the naked model show in the head. Today, the press will be followed, such as the many restrictions and inhibitions were. The restrictions on the power of free expression of art and art education injuring. Therefore, the future of the art education department will give themselves fine arts education students were asked about the nude model.As a result, the students participating in the implementation of data collection tool, and nude model, nude model that perception varies with the nature and use of some were found to be unstable.