Zihinsel engelli çocuğa sahip ailelerin psiko-sosyal sorunları
Psycho-social problems of parents of children with mental disabilities.
- Tez No: 265824
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Zihinsel Engelli Çocuk, Aile Psikolojisi, Din, Mental Disability, Mentally Disabled Children, Family Psychology, Religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Zihinsel engelli çocuk sahibi olan ailelerin sosyal alanın her aşamasında yaşadıkları problemleri ortaya çıkararak bu problemlerin giderilmesi hususunda çözüm önerileri getirmek bu araştırma projesinin temel amacıdır. Bu amaç çerçevesinde örneklem, İstanbul ili Maltepe ilçesinde bulunan 5 rehabilitasyon merkezine kayıtlı zihinsel engelli çocuk sahibi olan anne ve babalardan oluşmaktadır. Çalışmanın doğrultusunda veriler anket yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın teorik boyutunu oluşturmak için konuyla ilgili literatür taraması yapılmış olup, konunun uygulama boyutunda ise anket yoluyla elde edilen verilerin frekans değerleri yüzde oranlarıyla değerlendirilmesi uygun görülmüştür. Anket formunda ise hipotezleri test edilmesini sağlayacak kadar soru bulundurulmuştur. Ayrıca zihinsel engelli çocuk sahibi olan ebeveynlerin bazı demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla da 6 sorudan oluşan demografik bilgiler formu hazırlanmıştır.Bu çalışmada elde edilen bilgiler sonucunda, zihinsel engelli çocuk sahibi olan ebeveynlerin karşılaştıkları sorunları giderebilecek çözüm önerileri getirilmiş ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalara kaynak olabilecek nitelikte bir proje hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Families with mentally disabled children have lived in every phase of the social problems of the area revealed the elimination of these problems with regard to proposals for solutions is the main objective of this research project. Sample within this objective, the Maltepe district of Istanbul province in five rehabilitation centers have registered with the mentally handicapped children is made up of mothers and fathers. Data were collected through a questionnaire study in line. To create the size of the study of theoretical literature on the subject have been made, about the size of the application of the data obtained through a questionnaire to evaluate the percentage frequency values have been inappropriate. The hypothesis to be tested in a questionnaire that will allow the question was taken up. Mentally Handicapped Children, parents also have certain demographic characteristics of the six questions to determine demographic information form which has been prepared.As a result of information obtained in this study, parents of mentally retarded children have faced issues that were brought to the solution and then make recommendations that will be capable of working as a project designed to supply.