El-Hakîm eş-Şehîd'in el-Kâfî adlı eserinin Buyu' bölümünün tahkiki
Analyse of the chapter of trade of al-Hakîm aş-Şehîd?in al-Kâfî
  1. Tez No: 265829
  2. Yazar: YUSUF ÖZGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Hâkim eş-Şehîd el-Mervezî, el-Kâfî, İslam Hukuku, Hanefi Mezhebi, al-Hâkim aş-Şehîd al-Mervezî, al-Kâfî, Islamic Law, Hanefi sect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İmam Muhammed (ö. 189/804) Hanefi mezhebinin gelecek nesillere aktarılması gereken en önemli şahsiyetlerden biridir. Ona ait Hanefi mezhebi oluşum devri eserleri günümüze kadar ulaşmıştır.el-Hâkim eş-Şehîd el-Mervezî (ö.334/945), İmam Muhammed (ö.189/804)'in ?Zâhiru'r-rivâye? diye bilinen eserlerini ?el-Kâfî? adı altında bir araya toplamış ve tekrarları çıkarıp konuları fıkıh bâblarına göre yeniden tanzim ederek bu eseri meydana getirmiştir.Biz bu çalışmamızda belirlediğimiz yazma nüshalardan yararlanarak el-Kâfî'nin Buyû' bölümünün doğru ve tam metnini oluşturmaya çalıştık. Eserin tamamını yapmak yüksek lisans çalışması için yeterli olmadığından sadece bir bölümünün tahkikini yapmakla yetindik.Bu çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde el-Hâkim eş-Şehîd (ö.334/945)'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde Konumuzu teşkil eden el-Kâfî kitabı ve yazma nüshaları hakkında bilgi verdik. Yine bu bölümde ayrıca el-Kâfî ile İmam Muhammed (ö.189/804)'in el-Asl kitabını Buyu' bağlamında karşılaştırmasını da yaptık. Üçüncü bölümde el-Kâfî'nin Buyû' bölümünün muhtevası hakkında bilgi verdik. Dördüncü bölümde eserin belirlediğimiz yazma nüshalara göre metin tahkiki yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Imam Muhammed (189/804) played the most important role to be passed the Hanafi law to the future generations. His publications has been reached to the present time.al-Hâkim aş-Şehîd al-Mervezî (ö. 334/945) created this Works by collecting Imam Muhammed (ö. 189/804)?s Works which were known as ?Zâhiru?r-rivâye? under the name of ?al-Kâfî?and by extracting their repetitions, rearranging with respect to fiqih subjects.In this edit we try to create correct and full text benefit from the section of Trade of ?al-Kâfî.? To complete whole Work is not sufficient for master degree study, so only one section is analysed.The study comprises of four chapters. In first chapter, it is informed that the biography and Works of al-Hâkim aş-Şehîd (ö. 334/945). In second chapter we gave information about ?al-Kâfî? which is the subject of our work and its hand written copies. Again in this chapter we made a comparison between the al-Kâfî and Works of Imam Muhammed (ö. 189/804) which is known ?al-Asl? related with the Trade. In third chapter we gave information of Trade section of al-Kâfî. In the fourth chapter Edition of analysed text with respect to hand written copies have been made.