Dönüştürücü liderliğin örgütsel vatandaşlığa etkisi
The effect of transformational leadership on organizational citizenship
  1. Tez No: 265861
  2. Yazar: ELVİRA SULEYMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT HIZIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık, Transformational leadership, Organizational citizenship
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ünümüzde çalışanların desteklenmesi sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede önemli bir faktördür. Bu kapsamda çalışanların daha etkin ve verimli çalışmasını sağlamak işletmelerin başarısı için kaçınılmaz bir zorunluluk olmuştur. Bu nedenle çalışanların güçlendirilmesine yönelik uygulamalar yaratıcılık ve yenilikçiliğin ön koşulu olarak kabul edilmektedir. Bu noktada ortaya çıkan dönüştürücü liderlik davranışı ve bu davranışın örgütsel vatandaşlık düzeyine ne ölçüde katkı ya da eksiklik sağlayacağının tespiti de önem kazanmaktadır. Tez çalışması bu amacın tespitine yöneliktir.Çalışmanın Kavramsal çerçevesi yerli ve yabancı bilim adamlarının kitap ve makalelerinden yararlanılarak ortaya konmuştur. Öncelikli olarak Liderlik konusu incelenmiş, bunun akabinde ise örgütsel vatandaşlık kavramı ele alınmış ve açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise Araştırma için gerekli veriler deneklere uygulanan anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonucundan elde edilen bulgulara göre, çalışanların hepsi orta düzeyde örgütsel vatandaşlık duygusuna sahiptirler. Bununla birlikte, Çalışanlar liderlerinin karizma ve vizyon kazandırabilme özelliklerini düşük ve orta düzeyde olduğunu düşünürlerken, kendine güven ve samimi ilişkiler kurabilme yetilerinin orta düzeyde olduğunu düşünmekte ancak ilham verme noktasında yüksek olduklarını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Today providing support to the employees is an important factor for achieving the advantage of sustainable competition. Within this scope enabling the employees? to work more efficiently and productively became unavoidable requirement for the enterprises to get the success. Because of this reason the applications towards the enforcement of employees are assumed as the precondition for the creativeness and innovation. The transformative leadership behavior appeared at this point and determining how much contribution or deficiency this behavior will provide for the organizational citizenship is also getting more importance. The thesis study is intended to determine this aim.The conceptual framework of the study is produced through getting benefit from local and foreign scientists? books and essays. Fist of all Leadership, The Personal Characteristics of Leaders, Different Leadership Approaches, new approaches appeared at this point and different classifications appeared related with these new approaches were analyzed. Following these, the concept of organizational citizenship was discussed and definition, dimensions and basic concepts of organizational citizenship concept were tried to be explained. According to the datas from the research results, all of the employees have the feeling of organizational citizenship. Moreover, employees think that the quality of their leader to create crismas and vision is at low and moderate level, the ability of building self-confidence and sincere relations is at moderate level, but high at giving inspiration.