Adapazarı/Söğütlü karyesi temettuat defteri transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The profit notes of disrict of Söğütlü transcription and analysis
- Tez No: 265903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. HÜDAİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat, Söğütlü, Sosyal, Ekonomik, Demografik Yapı, Temettuat Books, Söğütlü, Social, Economic
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
XIX. yüzyılda Osmanlı Devletinde, gelirlerin kontrol altında tutulması, vergi konusundaki dengesizliklerin ve haksızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan ve kısaca adına Temettuat defterleri adı verilen defterler, Osmanlı sosyal ve iktisadi tarihi için fevkalade kıymetli bilgiler içermektedir.Bu noktadan hareketle hazırlanan bu çalışmanın amacı; Söğütlü karyesi' nin sosyal, ekonomik ve demografik yapısının aydınlatılmasına yöneliktir.Söğütlü karyesi' nin 1844-1845 yıllarına ait temettuat defterleri incelendiğinde, köyde yaşayan hane reislerinin lakapları, meslekleri, nereli oldukları gibi bilgilerin yanında, köylerin ekili alanları, üretilen tarım ürünleri, yetiştirilen hayvan cinsleri, ödedikleri vergiler hakkında detaylı bilgilere ulaşılmıştır.Söğütlü karyesinde 114 hane olduğu ve yaklaşık nüfusunun 570 kişi olduğu ve halkın büyük çoğunluğunun geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı görmekteyiz.Buna ek olarak gündelik yaşamın devamı için gerekli olan küçük esnaf grupları da varlığını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
In XIX: Century in Ottoman Empire, to manage income, to override the unbalanced situations and the unjustifieds, so called Temettuat Books which have very valuable information about social and economic history of Ottoman.By this origin the point of this work is to enlighten the social, the economic and the demographic structure of the Söğütlü Village.