Sportif faaliyet alanı olarak Türk halk oyunlarında kullanılan terimler
Spors and Turkish folk dance and terms
- Tez No: 265927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Turkish folk dances, sports, terms
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Terim, belli bir sanat veya meslek dalıyla ilgili özel ve belirli kavram demektir. Spor Terimleri de bu açıklama ışığında değerlendirilebilir. Türk Halk Oyunları ve Sporun bilimsel temellere oturması için terimlere ihtiyaç vardır. Günümüzde sosyal hayat ve spor insan hayatının vazgeçilmez olgusu olmuştur. Bilinçli bir spor kültürü için spor terimlerinin doğru olarak bilinmesine ihtiyaç vardır. Terim bilgileri bunların hem kullanılmasında hem de uygulanmasında gereklidir. Çalışmada bu amaçlar göz önünde tutulmuştur. Ayrıca güncel ve doğru bir bilgi Kaynağı oluşturulmasına çalışılmıştır. Terimler branşlara göre farklı adlara ayrılmıştır. Bizim için geleneksel niteliği olan spor dallarında Türkçe terim sayısı fazla iken geçmişi bizim açımızdan kısa olan ve geneli takım oyunu olan spor dallarında yabancı dil kökenli terim sayısı fazla gözükmektedir. Bazı kelimelerin terim statüsünde kullanımından doğan anlam farklılıkları da vardır. Bu durumda; A- Sportif faaliyet alanı olarak Türk Halk Oyunlarında ne kadar terim vardır ve terimlerindeki anlamlar nelerdir? B-Türk Halk Oyunları ve spor terimleri ne kadar kendini güncellemiştir? Soruları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda bazı spor dallarında durağan ve kısıtlı terim varlığı gözlemlenmiştir. Bazılarında ise yeni terim üretiminin devamı ve dinamikliği tespit edilmiştir. Türk Halk Oyunları ve Spor terimleri bilinçli bir kültürün ayrılmaz bir parçasıdır. Türkçenin de önemli bir müdahale alanı olarak göze çarpmaktadır. Çalışmanın bir başvuru kaynağı ve pratik kullanım yönünün var olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Term, with a particular branch of art or profession is the concept of special and specific. Sports in the light of this statement can be evaluated in terms. Turkish folk dances and sports to fit into the scientific basis of the terms are needed.Today, social life and sports case has been indispensable to human life.Conscious for a sports culture in the sportknown as the correct term is needed.Term information as well as their implementation and the exercise is necessary.This study aims have been kept in mind. In addition, current and accurate informationResources have been tried to create. Term is divided into different names according to the industry.For us, the traditional nature of Turkish sports history when the number of terms too short for us and overall team play that sport originated in the foreign languageseems excessive number of terms.Term arising from the use of certain words mean in the status differences are also present.In this case;A-Turkish folk games and sports in the meaning of the term, the meaning of words from the shows how different meanings?B-Update Turkish Folk Dance and sports capacity to meet the terms of Turkish How is what?questions have been trying to illuminate.In this context, some sports have been observed in the presence of a static and limited terms.Continuation of some of the new term and dynamic production have been identified. Turkish folk dances and sports terminology is an integral part of a conscious culture. As an important area of the Turkish intervention is visible. A reference of the study and practicedirection can be said to be used.