Cumhuriyet Halk Partisi'nin doğu örgütlenmesi (1923-1950)
Eastern organization of Republican Public Party (1923-1950)
  1. Tez No: 265976
  2. Yazar: MURAT TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, Tek Parti Dönemi, CHP Örgütü, CHP'nin Doğu Örgütlenmesi, CHP, One Party Era, CHP Organization, Eastern Organization of CHP
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Cumhuriyet Halk Partisi'nin Doğu Örgütlenmesi (1923-1950)'nin konu edildiği bu çalışmada, öncelikle Cumhuriyet'ten evvel oluşan örgütlenme faaliyetlerinin hangi ölçekte olduğu, dönüşümsel olarak CHP'nin örgütsel tabanını nasıl hazırladığı anlaşılmaya çalışıldı. Meşrutiyet ve Milli Mücadele dönemlerinde oluşan deneyimlerin, CHP yöneticilerinin kararlarını nasıl etkilediği açıklanmak istendi. Parti'nin örgütlenme konusunda genelde yurt çapında özelde ise Doğu bölgelerinde geçirmiş olduğu değişimler, 1930 öncesi, 1930'lar ve 1943 sonrası evreler olarak ele alındı. Doğu bölgesinin siyasi temsilcilerinin toplumsal kökenleri hakkında yapılan analizler sonucunda, CHP'nin bölgede dayandığı toplumsal katmanların özellikleri belirtildi.Araştırmada mümkün olduğunca birincil kaynakların kullanılmasına özen gösterildi. 1950 Öncesi yayınlanmış eserlerden, yazışma belgelerinden ve de basından faydalanıldı. Parti-Örgüt-Doğu denkleminin dışına çıkmadan mevcut kaynaklar incelenip çıkarımlarda bulunuldu. Konuya soyut ve kavramsal yöntemlerle yaklaşılmayıp analize dönük bir yöntem tercih edildi. Doğu örgütlenmesindeki gelişmeler, dönemin koşulları göz ardı edilmeden uygun tarihsel bir fon içerisinde verildi.
Özet (Çeviri)
In this study in which Eastern Organization of Republican Public Party was examined, we discussed firstly the extent of organization activities before Republic and then how CHP (RPP) prepared its own organizational base. We explored how experiences of National Struggle and Constitutional Monarchy affected decisions of CHP administrators. Party's evolutions, both throughout country in general and in Eastern regions hi particular, are scrutinized as before 1931, 1930s and after 1943. as a result of analyses on ethnic origins of representatives of Eastern regions, properties of social layers of which CHP based on were listed.In study, we tried to use primary sources incentively. Documents, publications and official reports before 1950 were used through this study. We kept to Party-Organization-East equation while making inferences. We adopted a methodology towards analysis, not cognitive and abstract ones. Both developments of Eastern organization and conjunctural conditions were mentioned historically.