Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 10/b maddesi kapsamında konut finansmanı sözleşmesinde tüketicinin korunması
Consumers protection on the housing finance contracts within the context of law on the protection of consumers article 10/b
  1. Tez No: 265985
  2. Yazar: IŞIL ZORLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLKNUR SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mortgage, Konut Finansmanı, Konut Finansmanı Sözleşmeleri, Tüketici Kredisi, Tüketicinin Korunması, Tüketici Hakları, Mortgage, Housing Finance, Housing Finance Arrangement, Consumer Kredit, Consumers Protection, Consumers Right
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Konut finansmanı sistemi, ülkemiz uygulamasına 2007 yılında girmiş bir kavramdır. Birçok ülkede motgage sistemi olarak adlandırılan sistem, Türkiye' de, konut finansmanı sistemi olarak adlandırılmaktadır. Birçok yasada değişiklik getiren ve Mortgage yasası olarak nitelendirilen düzenleme ile konut finansmanı sistemi oluşturulmuştur. Sisteme ilişkin olarak yapılacak konut finansmanı sözleşmeleri de 5582 sayılı Yasa' nın 24. maddesi ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' un 10/B maddesinde düzenlenmiştir. Bunun temel sebebi, konut finansmanı sözleşmelerinin tarafını tüketicilerin oluşturacak olmasıdır. Bu nedenle de tüketiciyi koruyucu önemli düzenlemelere Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' da yer verilmiştir. Yasada, nitelik itibariyle bir tüketici kredisi olan konut finansmanı sözleşmeleri için, tüketici kredilerinde öngörülmüş tüketiciyi koruyucu düzenlemelerin benzerleri yanında farklı nitelikte düzenlemeler de getirmiştir.Tüketicinin korunması açısından önem taşıyan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' un 10/B maddesi düzenlemesi, sözleşmeyle ilgili önemli noktalarda tüketiciyi koruyucu düzenleme getiren bir hükümdür. Konut finansmanı sözleşmeleri de diğer tüketici sözleşmeleri gibi tüketicinin bilgilendirilmesi, haksız sözleşme şartlarına karşı korunması gibi hususlarda tüketiciyi koruyucu düzenlemeler getirmekle birlikte; tüketicinin de finansman kuruluşlarına karşı sorumluluğu yönünde de düzenlemeler yaparak, hem tüketici lehine hem de tüketici aleyhine olarak getirilmiş bir hükümdür. Bu çalışmayla birlikte, tüketicinin korunması bakımından önem taşıyan noktalar irdelenerek; tüketicinin yapacağı konut finansmanı sözleşmelerinde hangi haklara sahip olduğuna dikkat çekmek ve tüketicinin hakları konusuna açıklık getirmek hedeflenmiştir. Çalışma konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin korunacağı yolları belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
Mortgage system is a concept, which was accepted in Turkey in 2007. In many countries this system is called as Mortgage, but in Turkey it?s termed as housing finance system. Housing finance system was composed with the arrangement which has brought changes in many laws and is considered the Mortgage law. With regard to the system of housing finance contracts to be made to Law No. 5582 's twenty-fourth article about the Consumer Protection Law 's 10 / B was set out. The main reason for this is that mortgage contracts is made by consumers. That is why an important consumer protection law also takes place on consumer protection regulations. In this law, a consumer credit quality as the contracts for housing finance, in addition to the similar arrangements, consumer loans, consumer protection arrangements as prescribed have brought a different nature.Carrying importance about protection of consumers, arrangement of Protection about Consumers Law?s proviso 10/B, is a sentence which brings arrangements of consumers protection about arrangement in many parts. Housing finance arrangement is a sentence about not only information of consumers, protection them in unjust arrangements, but also making arrangements about taking responsibility to the financing organisation, which is pro and con of consumers. With this work, it was aimed at watching out which rights consumers have in contracts of housing finance arrrangement and was made clarity of consumers rights by researching the important points about protection of consumers. At working housing financing arrangements, ways of protection of consumers are determined .