Sanayi domatesi (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten) üretiminde terleme ve güneş yanıklığı azaltıcı uygulamaların verim ve kalite üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of transpiration and sunburn reducer applications on yield and quality in processing tomato (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten) cultivation
  1. Tez No: 266076
  2. Yazar: REYHAN DADAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi domatesi, güneş yanıklığı, antitranspirant, verim, brix, Processing tomato, sunburn, antitranspirant, yield, brix
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
SANAYİ DOMATESİ (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten) ÜRETİMİNDE TERLEME VE GÜNEŞ YANIKLIĞI AZALTICI UYGULAMALARIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİDADAŞ, ReyhanYüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. İbrahim DUMANHaziran 2010, 43 sayfaSanayi domatesi üretiminde terleme ve güneş yanıklığı azaltıcı uygulamaların verim ve kalite üzerindeki etkilerini incelemek üzere, 2009 Nisan-Ağustos aylarında E.Ü. Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada, güneş yanıklığını önleyici bazı uygulamaların bitki gelişim özellikleri (bitki çapı, bitki boyu) ile meyve verim ve kalite özelliklerinde (ortalama meyve ağırlığı, meyve güneş yanıklık oranı, meyve çatlama oranı, meyve suyunda pH, renk, briks) oluşturduğu etkilerinin belirlenmesi, amaçlanmıştır.Çalışmada sanayi domatesi çeşitlerinden standart çeşit Yalova Rio Grande (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü) ve Fı hibrit çeşit H-9663 (Tat Tohumculuk A.Ş) kullanılmıştır. Güneş yanıklığını engelleyici preparat olarak ise Green Miracle (Konserve Mikrobiyal Ltd.Şti), Vapor Gard ( Hektaş A.Ş) , Sunguard (Orfe Teknik Ltd. Şti) adlı üç farklı preparat kullanılmış ve kontrol parselleri için su uygulaması yapılmıştır. Denemeler 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuş olup parseldeki bitki sayısı ortalama 50 adet esas alınmıştır.Çalışma sonucunda; güneş yanıklığının önlenmesi amacıyla Fı hibrit H?9663 ve Yalova Rio Grande sanayi domatesi çeşitlerinde yapılan uygulamalardan H?9663 çeşidinde Sunguard ve Vapor Gard uygulamalarının, Yalova Rio Grande çeşidinde ise Green Miracle uygulamasının hem birim alan verimi üzerinde hem de meyve güneş yanıklığının önlenmesi açısından etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak çalışmanın yine aynı bölge veya farklı lokasyonlarda tekrarlanmasında uygulamaların etkinliğinin net olarak ortaya konmasında, kesin sonuçlara ulaşılmasında fayda vardır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE EFFECTS OF TRANSPIRATION AND SUNBURN REDUCER APPLICATIONS ON YIELD AND QUALITY IN PROCESSING TOMATO (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten) CULTIVATIONDADAŞ, ReyhanMaster of Science Thesis, Horticultural DepartmantSupervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim DUMANJune 2010, 43 pagesThis study was carried out to determine the effects of transpiration and sunburn reducer (Antitranspirant) applications on yield and quality in the processing tomato cultivation. For this purpose experiment were carried out from April to August of 2009 at Aegean University, Faculty of Agriculture Menemen Research Application and Cultivation Farm. The aim of this study was to determine the effects of some sunburn preventetive applications on plant growth properties (plant diameter, plant lenght) and fruit yield and quality properties (avarage fruit weight, sunburn ratio of fruit, fruit cracking ratio, pH on fruit liquid, colour, brix).The processing tomato var. open pollinated variety (cultiva.) Yalova Rio Grande ( Atatürk Central Horticultural Research Institute-Yalova ) and Fı hybrid H?9663 (Tat Seed Co. Anonim) was used for this purpose. Three different sunburn preventative prepations were used; Green Miracle (Konserve Mikrobiyal Ltd. Sti.), Vapor Gard (Hektas A.S.), Sunguard (Orfe Teknik Ltd. Sti.), control plots were only with water. Trials were conducted as RBD with 3 replications and the plant count was 50 as avarage at a plot.As a result, it is determined that the applications of both Sunguard and Vapor Gard on Fı hybrid H?9663 variety and Green Miracle on Yalova Rio Grande variety are effective on preventing sunburn on both unit area yield and preventing fruit sunburn. But it would be beneficial that the study is conducted again at the same region and different locations to present the results of applications clearly.