Model bir sanayi tesisinde enerji verimliliği açısından iklimlendirme kontrolünün akıllı bina yönetim sistemi ile desteklenmesi ve performans değerlendirmesi
In a model factory in terms of energy efficiency supporting by building management system and performance assesment of the climatization control
  1. Tez No: 266100
  2. Yazar: ÜMİT YARGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HEPBAŞLI, YRD. DOÇ. DR. KORAY ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı bina yönetim sistemi, bina otomasyon sistemleri, iklimlendirme, klima santrali, motor hız kontrol cihazı, ömür boyu maliyet analizi, enerji otomasyon sistemi, elektrik enerjisi analizörleri, normalleştirilmişperformans göstergesi, Building management system, building automation system, climatization, air handling unit, motor drive, life cycle cost analyses, energyautomations system, electrical energy analyser, normalized performance analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, model olarak seçilen bir sanayi tesisinde yer alan akıllı binayönetim sisteminin geliştirilmesi ve ek projeler ile desteklenmesi sonucu enerjitasarrufu amaçlı çalışmalar yapılmıştır. Görülen yüksek enerji tüketim değerleri veenerji tasarrufu potansiyeli nedeniyle ilgili çalışmalarda iklimlendirme konusutemel alınmıştır.Tezin başlangıç kısmında değinilen Enerji ve Bina Yönetim Otomasyonukısımları içerisinde verilen teorik bilgiler sonrasında, proje ve geliştirmeçalışmalarının yapıldığı sanayi tesisi ile kullanılan proje donanımları hakkındabilgiler verilmiştir.Akıllı bina yönetim sistemi yazılımında yapılan enerji tasarrufu amaçlıyazılım geliştirme çalışmalarının sonrasında klima santralleri üzerinde kapasitedeğiştirme yöntemleri, yapılan deney çalışmaları ve teorik hesaplamalar ileirdelenmiştir. İlgili çalışmalar ve ömür boyu maliyet analizi hesaplamaları ardındanyapılacak projede izlenecek olan yol belirlenmiş olunup kapasite değişimi amacıylaklima santralleri asenkron motorlarının hız kontrol cihazları ile kumandaedilmesine karar verilmiştir.Yapılan projeyi takiben, proje öncesi ve sonrasına ait veriler kullanılarakmaliyet yönünden edinilen tasarruf ve iklimlendirme açısından performans durumuanaliz edilmiştir. Çalışma ile edinilen CO2 emisyonu azatlımı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, on one of the factory which was chosen for a model, BuildingManagement System was improved and supportted by additional projects forenergy saving. Related with the energy saving potential and high energy costs,these works were done on climatization.At the beginning part of this thesis, after giving the theoretical informationsunder Energy and Building Management Automation headlines, necassaryinformations were pointed out about the factory (in which this project andimprovements works were done) and used project tools.On Building Management System, after making necassary softwareimprovement works for energy saving, capasity changement methods on AirHandling Units were examined by experimental works and theoretical calculations.At the end of these works and life cycle cost calculations, the way of this projectwas defined, it was decided to control the Air Handling Units? asynchronousmotors by motor drives to change the capasity.At the end, with using the datas of before and after the project, cost savingand performance assesment on climatization side were analised. Decrement of CO2emission with this project was calculated.