Orman yolu hidrolik sanat yapılarının coğrafi bilgi sistemi (CBS) yardımı ile tespiti ve boyutlandırılması (Vezirköprü-Sarıçiçek Orman İşletme Şefliği örneği)
Determination and dimension of forest road drainage constructions by georaphic information system (GIS)
- Tez No: 266131
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT BEYRİBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Yolları, Sanat Yapıları, CBS, Talbot Formülü, Forest Roads, Drainage Construction, GIS, Talbot Formula
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Orman yollarında sanat yapısı ihtiyacını Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla daha az zaman ve emek harcayarak doğru bir şekilde belirlemek, boyutlandırmak ve türünü tespit etmek amacıyla, Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Sarıçiçek Orman İşletme Şefliği alanında ele alınan bu çalışmada Talbot formülünden yararlanılmıştır.Çalışma alanında bulunan 148 havzada yapılan çalışmalar sonucu; 97 yerde sepet kulplu yerinde dökme büz, 3 yerde dairesel kesitli büz ve 48 yerde kutu menfez tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmede; 3 havzada köprü yapılması gereken yere sepet kulplu büz, 27 adet kutu menfez yapılması gereken yere sepet kulplu büz, 1 adet kutu menfez yapılması gereken yere büz, 4 adet sepetkulplu büz yapılması gereken yere kutu menfez, 7 adet büz yapılması gereken yere kutu menfez ve 28 adet büz yapılması gereken yere sepetkulplu büz yapıldığı belirlenmiştir. Ayrıca alanda mevcut hidrolik sanat yapılarına ilave olarak; 11 adet dairesel kesitli büz, 23 adet kutu menfez ve 13 adet sepet kulplu yerinde büz olmak üzere toplam 47 adet sanat yapısına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Talbot Formula was used to dimension and determine the drainage construction necessities correctly by using Geographical Information Systems (GIS) in shorter time with less labour in Sarıçiçek Forest District, Vezirköprü Forest Enterprises Directorate in this study.97 basket handled pipes or hamps, 3 circular cross-section pipes and 48 box culverts were determined as a result of studies on 148 watersheds of the study area. As a result of available drainage constructions comparasion with drainage constructions calculated by Talbot Formula; with basket handled pipes were constructed instead of bridge in 3 watersheds, 27 basket handled pipes instead of box culverts, 4 box culverts instead of basket handled pipes, 7 pipes instead of box culverts and 28 basket handled pipes were constructed instead of pipes. In addition to the present hydraulic drainage constructions, 11 circular cross-section pipes, 23 box culverts and 13 basket handled pipes, totally 47 drainage constructions should be constructed in the study area.