Düzce'de orman yollarında toprak kaybı sorunlarının arastırılması
The investigation of soil loss problems in Duzce forest roads
- Tez No: 216574
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman yolları, toprak kayıpları, dogal peyzaj, topraközelligi, Forest roads, soil loss, landscape, soil property
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalısmada Düzce Orman sletme Müdürlügü'ndeki orman yollarındatoprak kaybı sorunları arastırıldı. Yollarda meydana gelen; erozyon, kitle hareketleri,ayrısma, sel ve taskınlar gibi dogal peyzajı olumsuz etkileyen konular incelendi. Buamaçla toprak kayıplarının oldugu yerlerden 70 adet geçici örnek alan alındı.Anakaya yapısı ve toprak özelliklerini belirlemek için bu örnek alanların 27tanesinden toprak ve anakaya örnekleri alındı.Örnek alanlar sürütme yollarından, tali orman yolu platformlarından, kazı vedolgu sevlerinden ve ayrıca sanat yapısının eksik ve yetersiz oldugu yerlerden alındı.Önemli miktarda materyal kaybının oldugu örnek alanlarda, kaybolan materyalhacmi ölçüldü. Sorunlu hidrolik sanat yapılarının enkesit alanları ölçülerek, o alanauygun olup olmadıgı saptandı. Sanat yapısı ihtiyacının oldugu sorunlu örnek alanlartespit edilerek, bu alanlara uygun sanat yapılarının enkesit alanları hesaplandı.Çalısma sonucunda; arastırma sahası orman yollarının zemin etütlerininyapılmadıgı, orman yol agı planlanmasının eksik, yetersiz ve teknigine uygunolmadıgı tespit edildi. Çogunlugu kazı sevi olmak üzere, yol platformunda, dolgusevinde ve kenar hendeklerinde materyal kaybı belirlendi.Yapılan toprak analizleri, arastırma sahası topraklarının genel olarak erozyonaduyarlı oldugu ve bu duyarlılıgın insan müdahalesiyle daha da arttıgı saptandı.Teshisi yapılan anakaya örneklerinin 11 tanesinin erozyona duyarlı ve 16 tanesininise dayanıklı oldugu belirlendi.Erozyona duyarlılıgı gösteren dispersiyon oranı ile Na ve pH gibi topraközellikleri arasında istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı yönde korelasyon belirlendi.Buna karsın incelenen diger toprak özellikleri (Organik Madde (OM), CaCO3, Ca,Mg, K, P, Fe, Cu, Zn, Mn, Tarla Kapasitesi (TK), Solma Noktası (SN),Faydanılabilir Su Kapasitesi (FSK), Kum, Toz ve Kil) ile dispersiyon oranı arasındaistatistiksel anlamda önemli bir korelasyon bulunamadı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the soil loss problems from the forestroads of Duzce Forest Enterprise. Subjects that negatively affect the naturallandscape, such as erosion, landslide, weathering, torrent and flood were studied.For this purpose, 70 temporary sample plots were taken from the study area. Soiland bedrock samples were also taken from 27 sample plots to determine the theirproperties.The sample plots were taken from the skid roads, cross forest roads? platform,dig and fill slopes and also from the places where the culvert missing or insufficient.To estimate the amount of the loss soil, some of the measurements were done on thesites where great amount of soil losses determined. Transverse sections ofincomplete culvert were measured and tried to determine the availability of theculvert on the site. The sites where need culvert were found out and first of all thetransverse sections of culvert were estimated for these sites.It was found that the soil survey of the forest roads of investigation siteshasn?t been done and the road systems plans were missing, insufficient and notavailable. Soil losses were seen especially on the dig slopes and also on the roadplatform, fill slopes and edge ditches.Soil analyses showed that the soils of the study site were sensitive to erosionto erosion and this sensitivity was increased by the human activity. Eleven of the 27bedrock samples were vulnerable to erosion and the others were not.There were statistically significant correlations between dispersion rate andNa and pH properties of the soil. However, the correlation between dispersion rateand the other soil characteristic (organic matter, CaCO3, Ca, Mg, K, P, Fe, Cu, Zn,Mn, field moisture, wilting point, available moisture, sand, silt, clay) were notstatistically significant.