Turunçgil sarı damar açılması (TSDA) ve turunçgil klorotik cüceleşme (TKC) hastalıklarının otsu konukçulara mekanik olarak taşınma çalışmaları
Experiments on mechanical transmission of citrus yellow vein clearing (CYVC) and citrus chlorotic dwarf (CCD) to herbaceous plants
- Tez No: 266228
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ÖNELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: TSDA, TKC, inokulasyon, indikatör bitki, CYVC, CCD, inoculation, indicator plant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Turunçgil Sarı Damar Açılması (TSDA) ve Turunçgil Klorotik Cüceleşme (TKC) hastalıklarının otsu indikatör bitkilere mekanik olarak taşınabilmeleri ile fasulye (Phaseolus vulgaris L), limon (Citrus limon (L.) Burn.f.) ve turunç (Citrus aurantium L.) bitkilerinin tohumlarıyla taşınabilme durumları araştırılmıştır. Çalışmada TSDA ve TKC hastalıklarını testlemek amacıyla 9 farklı otsu bitki türü kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan indikatör bitkiler arasından üç tür bitkide Fasulye (Dermason ve Horoz), Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) ve Kazayağı (Chenopodium quinoa Willd.)'nda TSDA hastalığının simptom oluşturduğu, TKC ile inokule edilen bitkilerde ise herhangi bir simptom oluşmadığı saptanmıştır. Fasulye bitkilerinde gelişen klorozlar, nekrozlar ve mozaik deseni en belirgin simptomlardır. TSDA hastalığının bulaştırıldığı fasulye bitkilerinden alınan bitki özsuyu, turunç çöğürlerine mekanik inokulasyon yoluyla bulaştırılmış ve turunç bitkileri üzerinde TSDA hastalığının tipik simptomları olan sarı renkli damar açılmaları, kıvrılma ve bükülmeler şeklinde yaprak deformasyonları oluştuğu saptanmıştır. Çalışmada TSDA hastalığı için indikatör bitki olarak kullanılan fasulye (Dermason) bitkilerinden elde edilen tohumlar ekilmiş ve TSDA hastalığının %40 oranında fasulye tohumlarıyla taşınabildiği ancak TSDA ve TKC hastalıklarının limon ve turunç tohumlarıyla taşınmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mechanical transmission of Citrus Yellow Vein Clearing; (CYVC) and Citrus Chlorotic Dwarf (CCD) to herbaceous plant and their seed transmission in bean (Phaseolus vulgaris L.), sour orange (Citrus aurantium L.) and lemon (Citrus limon (L.) Burn.f.) were investigated. The mechanical transmission of CYVC and CCD were evaluated on nine different herbaceous plants. Although, CYVC was found on inoculated different three plant species; bean (Dermason and Horoz), black-eyed pea (Vigna unguiculata (L.) Walp.), pigweed (Chenopodium quinoa Willd.), CCD were not recorded on any of the inoculated herbaceous plants. Cholorosis, necrosis and mosaic symptoms which develoved on bean plants are recorded obviously. Sap obtained from transmited bean plants with CYVC was inoculated mecanically to sour orange seedlings and yellow vein clearings, curlings and distorting-type leaf deformations were observed on sour orange inoculated with CYVC. In this study, seeds of bean (Dermason) plant determined as indicator plants for CYVC were sowed. It was determined that CYVC disease could be transmited 40% by bean seeds, but could not be transmited by seeds of lemon and sour orange.