Exergy and exergoeconomic analysis of geothermal assisted high temperature electrolysis
Jeotermal destekli yüksek sıcaklık elektrolizinin ekserji ve eksergoekonomik analizi
  1. Tez No: 266271
  2. Yazar: ABDULKADİR AYANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerjisi, Hidrojen, Yüksek Sıcaklık Elektroliz, Enerji, Ekserji, Eksergoekonomik Analiz, Geothermal Energy, Hydrogen, High Temperature Electrolysis, Energy, Exergy, Exergoeconomic Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, jeotermal destekli yüksek sıcaklık elektrolizin enerji, ekserji ve eksergoekonomik analizi yapılmıştır. Sistemin her bir birleşeni için belli bir yer için standart çevre sıcaklığında (25°C), yaz sıcaklığında (11°C) ve kış sıcaklığında (-1°C) enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Enerji ve ekserji parametrelerinden olan ısı, güç, ekserji yıkımı ve ekserji verimliliği üç ölü hal sıcaklığı için bulunmuştur. Isı eşanjörleri ile yüksek sıcaklık elektrolizi ünitesi ekeserji yıkımının en fazla olduğu yerlerdir. Sistemdeki her bir bileşenin maliyet analizi yapılmıştır. Sistemdeki her akımın maliyet fonksiyonları, birim ekserji maliyetlendirme (SPECO) metodu geleneksel ekonomik metotlarla biraraya getirilerek hesaplanmıştır. Elde edilen maliyet değerleri ekserjiye bağlı tanımlanan ekonomik değişkenlerle ilişkilendirilmiştir. Sistemin ilk yatırım maliyeti, bakım ve onarım maliyeti ve toplam maliyeti sırasıyla 422.21 ?/h, 2.04 ?/h ve 424.25 ?/h olarak hesaplanmıştır. Sistemdeki yüksek sıcaklık elektroliz için 122,129 kW elektrik enerjisi kullanılmıştır. Güç girişi için birim ekserji maliyeti 25°C ölü hal sıcaklığında 0.17 ?/kWh, 11°C'de 0.20 ?/kWh ve -1°C'de 0.24 ?/kWh olarak hesaplanmıştır. Sistemden üretilen birim kütle hidrojenin maliyeti 1.6 ?/kWh bulunmuştur. Sisteme giren buharın maliyeti 2.73 ?/kWh olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, energy, exergy, and exergoeconomic analysis of a geothermal assisted high temperature electrolysis process is performed. Energy and exergy analysis is applied to each component of the system for three environment (dead state) temperatures: standart environment temperature (25°C), summer temperature (11°C) and winter temperature (-1°C) at a given location. Energy and exergy performance parameters such as heat, power, exergy destruction, and exergy efficiencies are determined for three dead state temperatures. Heat exchanger network and high temperature electrolysis unit are primarily responsible for exergy destructions in the system. Cost analysis is applied to each component of the system. The cost functions of each stream in the plant are obtained using specific exergy costing (SPECO) method. Cost relations at the component level are related with certain exergoeconomic variables in the system. The capital investment cost, the operating and maintenance costs and the total cost of the system are found to be 422.21 ?/kWh, 2.04 ?/kWh and 424.25 ?/kWh, respectively. The net electrical power input to the system is 122,129 kW for high temperature electrolysis. The specific unit exergetic costs of the power input to the system are 0.17 ?/kWh, 0.20 ?/kWh, and 0.24 ?/kWh at 25°C, 11°C, and -1°C, respectively. Cost of hydrogen production is determined to be 1.6 ?/kWh for 1 kg of hydrogen production. The cost of steam entering the system is obtained as 2.73 ?/kWh.