Sismik yükler altında kazıkların grup davranışı
Response of group piles under seismic loadings
- Tez No: 266416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERVİŞ VOLKAN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yanal yüklü kazıklar, grup kazıklar, sonlu elemanlar, dinamik analiz, laterally loaded piles, pile groups, finite element, dynamic analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, sismik yük etkisindeki grup kazıklarda oluşan, kazık-zemin, kazık-kazık etkileşimi ve grup davranışı incelenmiştir.Çalışmada ilk olarak konuyla ilgili yapılmış çalışmalar ve teorik yaklaşımlardan bahsedilmiştir. Ardından deprem yükleri altında, zeminin, kazıkların ve kazık gruplarının davranışı ve zemin malzemesinin dinamik davranışına değinilmiştir.Sonraki aşamada, deprem yükleri altında, kazık-zemin ve kazık-kazık etkileşimini incelemek amacıyla, SAP 2000 sonlu elemanlar programı kullanılarak, zemin-kazık sistemini kapsayan bir analiz yapılmıştır. Kazık ara mesafeleri farklı olan 4 ayrı kazık grubu-zemin modeli oluşturulmuş ve gerçek deprem ivme kaydı kullanılarak, zaman tanım alanında dinamik analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda kazık boyunca oluşan yanal yer değiştirmeler, eğilme momentleri ve kesme kuvvetleri karşılaştırılmıştır. Son olarak, bu çalışmada elde edilen sonuçlara dayanarak değerlendirmeler yapılmıştır. Grup etkisinin sismik yükler altında kazık performansı üzerinde oldukça etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the response of pile-soil, pile-pile interaction and group effects under seismic loads are investigatedTheoretical approaches and studies up to date are discussed .Following the response of soil, piles and pile groups and dynamic behavior of soil material under earthquake loads are considered.Calculations were made by using SAP 2000, a structural finite element based software which includes system of soil-pile in order to evaluate soil-pile; pile-pile effects under seismic loads. 4 different pile group-soil model having different pile distances are formed and time history of dynamic analysis were made using real earthquake acceleration records. Lateral displacements of piles, bending moments and shear forces which have taken place along the pile length, have been compared. Finally, assessments were made for all of the results accordingly. It is concluded that group effect is very effective on the performance of the pile under seismic load effects.