İstanbul'daki mezarlıkların nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi ve çağdaş mezarlık planlaması örneği olarak Bahçeşehir mezarlığı
Angle Istanbul by the quality and quantity of that cemetery investigation as an example be Bahçeşehir planning and modern cemetery cemetery
  1. Tez No: 266455
  2. Yazar: RECEP AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Mezarlık, İstanbul, Çağdaş Mezarlık Planlaması, Death, Cemetery, İstanbul, Contemporary Cemetery Planning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İlk insandan bu yana, ölüler, vahşi hayvanlardan koruma, sağlık ve hijyenik kurallar, dini inançlar, zamanla oluşan örf ve adetler gibi faktörlerden dolayı toprağa gömülmüşlerdir. Ölülerin bir araya gömülmesi ile zamanla mezarlıklar oluşmuştur.Bu çalışmada; ölüm, mezar, mezarlıklarla ilgili kavramlar açıklandıktan sonra İstanbul' da bulunan mezarlıklar, Bizans dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak incelenmiştir. Mezarlıkların planlama ve tasarım ilkeleri açıklanarak İstanbul'da bulunan günümüzdeki mezarlıklar irdelenmiş, kentin mezarlıklarla ilgili sorunları tespit edilmiştir. Mezarlıkların kentsel planlama yönünden, Bahçeşehir Mezarlığı projesi örneğinde kriterleri belirlenmiş, konuya ilişkin örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since prime man, dead bodies have been buried due to some factors such as to protect it from wild animals, in terms of health and providing hygienic conditions, religious belief, convention which is formed with time. However, cemeteries have been formed by putting dead bodies together.In these studies, after notions which are related with death, grave and cemeteries explained, cemeteries are in Istanbul have been examined as Constantinople period, Ottoman period and Republic period. Cemeteries which are in Istanbul have been investigated, problems that are related with cemeteries which have been determined by explaining principles of cemeteries plan and projection. In terms of urban planning of cemeteries, in example of Bahçeşehir cemeteries project, criteria have been determined, examples about subject have been given.