Bazı liken türleri ile (Flavoparmelia caperata (L.) Hale ve Platismatia glauca (L.)W.L. Culb.&C.F.Culb) Cr+6'nin biyosorpsiyonu
The biosorption of Cr+6 using some species of lichens (Flavoparmelia caperata (L.) Hale ve Platismatia glauca (L.)W.L. Culb.&C.F.Culb)
  1. Tez No: 266558
  2. Yazar: SİNAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NURİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Flavoparmelia caperata, Platismatia glauca, izoterm, Biosorption, Flavoparmelia caperata, Platismatia glauca, isotherm
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Flavoparmelia caperata (L.) Hale ve Platismatia glauca (L.)W.L. Culb.&C.F.Culb. türlerine ait biyomaslar kullanılarak Cr+6 iyonunun sulu çözeltilerden biyosorpsiyonu incelenmiştir. Bu amaçla; başlangıç pH'sı, başlangıç metal iyonu konsantrasyonu, biyosorbent konsantrasyonu, sıcaklık ve zamanın biyosorpsiyon verimine etkisi araştırılmış ve uygun izoterm modelleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, liken türleri ile Cr+6 biyosorpsiyonu için optimum pH ve başlangıç metal iyonu konsantrasyonu değerlerinin sırasıyla 1 ve 40 ppm olduğunu göstermiştir. Biyosorpsiyon için denge zamanı 60 dakika olarak belirlenmiş, sıcaklık arttıkça verimin arttığı, buna karşılık biyomas miktarı arttıkça verimin düştüğü gözlenmiştir. Maksimum biyomas verimleri Flavoparmelia caperata için qe= 18,25 mg/gr ve Platismatia glauca için qe= 15,5 mg/gr olarak tespit edilmiştir. Her iki liken türü ile biyosorpsiyonun Langmuir modeline uyduğu, Flavoparmelia caperata ve Platismatia glauca türleri için KL ve aL değerlerinin sırasıyla 29,585; 0,525 ve 26,667; 0,999 olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis research work the biosorption of Cr+6 ions from aqueous solutions by using the biomass of Flavoparmelia caperata and Platismatia glauca was examined. For this purpose, the effects of initial pH, initial metal ion concentration, biosorbent concentration, temperature and time on the biosorption efficiency were investigated. The suitable isotherm models were also studied. Results showed that optimal pH and initial metal ion concentration values were 1 and 40 ppm, respectively. The equilibrium time for biosorption was found as 60 min. It was observed that biosorption increased in parallel to the increasing of temperature while increase in biomass decreased the biosorption efficiency. The maximum biosorption efficiencies for Flavoparmelia caperata and Platismatia glauca were found to be qe= 18,25 mg/gr and qe= 15,5 mg/gr, respectively. The biosorption in both species was more proper when using Langmuir isotherm model. Coefficients of KL and aL were 29,585; 0,525 for Flavoparmelia caperata and 26,667; 0,999 for Platismatia glauca.