Hepatoselüler karsinom tedavisinde radyofrekans ablasyon: Uzun dönem klinik sonuçları
Radiofrequency ablation in the management of hepatocellular carcinoma: Long term outcome
  1. Tez No: 266678
  2. Yazar: MERVE GÜLBİZ DAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN AKHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler Karsinom, Girişimsel Radyoloji, Radyofrekans Ablasyon, Siroz, Hepatocellular Carcinoma, Interventional Radiology, Radiofrequency Ablation, Cirrhosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Termal ablasyon yöntemleri arasında bulunan radyofrekans ablasyon (RFA), hepatoselüler karsinom (HSK) tedavisinde cerrahiye alternatif tedaviler içinde ümit veren bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı RFA tedavisinin lokal teröpatik etkinliğini belirlemek, uzun dönem klinik sonuçları değerlendirmek ve risk faktörlerini belirlemektir.Nisan 2001- Şubat 2009 tarihleri arasında HSK lezyonları olan 10 (%27.8) kadın ve 26 (%72.2) erkek, toplam 36 hastaya RFA uygulandı. Hastaların 25 (%69.4) tanesinde tek bir lezyon, 11 (%30.6) tanesinde birden fazla lezyon izlenmekteydi. İlk uygulamada 56, takip sırasında 24 lezyona RFA uygulandı. Hasta başına düşen işlem sayısı 2.2 idi. Lezyon çapları 1-9cm arasında değişmekteydi. (ortalama:2.52cm, medyan 2cm, 5cm, n=7). İşlem yapılan 36 hasta için Kaplan-Meier metoduyla hesaplanan genel sağkalım oranları 1 ve 3 yıl için sırasıyla %70.8 ve %49.9 idi. Medyan takip süresi 29.2 aydı. Hastalıksız sağkalım süresi 17.2 ay olup oranları 1 ve 3yıl için sırasıyla %46.9 ve %20 idi. Univariate analiz sonucu ile değelendirildiğinde hastanın daha önce tedavi almış olması hastalıksız sağkalım süresini etkilemekteydi. Lezyon boyutları lezyonda rekürens hızını etkilerken hastalıksız sağkalım oranları üzerinde etkili değildi.
Özet (Çeviri)
Radiofrequency ablation (RFA), one of the thermal ablation methods is a promising method in the management of hepatocellular carcinoma (HCC) among those, alternative to surgical resection. The aim of this study is to determine the theraupatic efficancy and long term outcome of RFA treatment, and to evaluate the risk factors.36 patients, 10 (27.8%) of whom were female, have undergone RFA therapy between the dates April 2001 and February 2009. 25 (69.4%) of the patients had a solitary lesion and 11 (30.6%) of patients had multiple lesions. 80 lesions, 24 of which were recurrent and detected during follow-up, were ablated. Number of treatment sessions per patient was 2.2. Lesion size varied between 1 to 9 cm (mean:2.52cm, median 2cm, 5cm, n=7). 1-, and 3- year survival rates, calculated by Kaplan-Meier method were 70.8%.and 49.9% respectively. Median follow-up period was 29.2 months. Tumor free period was 17.2 months and 1-, and 3- year tumor free survival rates were 46.9% and 20% respectively. When evaluated with univariate analysis only factor significantly effecting tumor free survival rate was previous treatment of the lesion. Lesion size significantly effected recurrence rates, but did not significantly alter tumor free survival rates.As a conclusion, when the appropriate patient profile has been selected, RFA is a safe and an easily performed method in the management of HCC. With higher number of long term studies completed in the near future, the role of RFA in the treatment of HCC will be more emphasized. Results in this current study has expanded and supported the data obtained so far.