Kliniğimizde laringeal papillom nedeniyle lazer cerrahisine alınan çocuk hastalarda anestezi uygulamalarının cerrahiye ve postoperatif komplikasyonlar üzerine etkilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective study on the effects of anaesthetic managements that associated with postoperatif complications and surgery in pediatric patients with laryngeal papillomatozis who underwent microlaryngeal carbondioxide laser surgery
  1. Tez No: 266677
  2. Yazar: KEMALETTİN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: mikrolaringeal cerrahi, inhalasyon anestezisi, microlaryngeal surgery, inhalational anaesthesia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Laringeal papillamatozis yenidoğan ve çocuklarda benign bir hastalık olmasına rağmen lokalizasyonu ve tekrarlama eğilimi nedeniyle tehlikeli ve sıkıntılı bir durumdur. Çocuklarda mikrolaringeal cerrahi için çeşitli anestezi teknikleri önerilmektedir. Spontan ventilasyon, mekanik kontrollü ventilasyon, apneik aralıklı ventilasyon ve jet ventilasyon yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada amacımız, mikrolaringeal cerrahide uygulanılan farklı anestezi yöntemi ve ventilasyon stratejileri ile ilgili komplikasyonlar ve bu komplikasyonların intraoperatif ve postoperatif dönemde ki insidansı ve birbirleri ile ilişkilerini incelemektir. Ocak 1990-Ocak 2010 yılları arasında 18 hastaya ait 184 mikrolaringeal cerrahi işlem retrospektif olarak analiz edildi. Total intravenöz anestezi ve aralıklı apneik endotrakeal entübasyon ile ventilasyon uygulandığında, laringospazm ve oksijen satürasyonu (SO2) düşüklüğünün, inhalasyon anestezisine oranla daha az görüldüğü tespit edildi. Total intravenöz anestezi uygulaması ile ağrı ve ajitasyon insidansı daha fazla, halotan kulanımı ile daha düşük bulundu. Kas gevşetici ajan kullanımı daha az ağrı ve ajitasyonla ilişkili bulundu. Lazer kullanımı sırasında cerrahi sahada endotrakeal tüp olmaması cerrah için bir avantajdır. İnhalasyon ajanları ile intavenöz ajanların birlikte kullanımı dengeli bir anestezi sağlarken, anestezinin derinliğinin takibi için monitörizasyon ve anestezistin klinik gözlemi komplikasyonların önüne geçilmesinde en iyi yöntemdir. Anestezi yönetiminin, ventilasyon tekniğinin ve hava yolu güvenliğinin en iyi şekilde sağlanarak ek sorunların önüne geçebilmek için cerrah ile anestezist arasında iyi bir işbirliğinin olması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Laryngeal papillomatosis in infants and children is a beningn condition, but the location and a marked tendency for recurrence makes the disease both dangerous and troublesome. Several anaesthetic techniques for microlaryngeal laser surgery in children have been advocated. Spontaneous ventilation, mechanical controlled ventilation, apneic intermittent ventilation and jet ventilation are commonly used during microlaryngeal laser surgery.The aim of this study was to determine the different anesthetic techniques, ventilation strategies, the intraoperative and postoperative incidence of these complications and to estimate the relationship of these complications. A retrospective analysis of case series of 184 microlaryngoscopic surgery in 18 patients between January 1990 and January 2010. Patients underwent TİVA and apneic intermittant ventilation devoleped less laryngeal spasm and lower oxygen saturation (SO2) than inhalational anesthesia. As pain and agitation was higher with TİVA, a lower incidence of agitation and pain was found in children in receiving halothane anesthesia. Anaesthesia with neuromusculer blocking agents was associated with less pain and agitation. The absence a tube in the larynx offers a definite advantage when the laser is to be used. Procedure requires a carefully balanced anaesthetic technique mixture of inhalation gases and intravenous agents to anesthetize patient. The depth of anaesthesia needs carefull monitoring. The anesthetist?s vigilance in clinically detecting and preventing adverse events remains best prevention of complikations during surgery. Obviously, good cooperation between the surgeon and anaesthesiologist is essential for the success and safety of the technique to prevent additional problems.