Hematolojil kanserli nötropenik hastalarda kinolon profilaksisinin kinolon dirençli gram negatif bakteri kolonizasyonu,bakteremi gelişimi ve mortalite üzerine etkilerinin belirlenmesi
Impact of quinolone prophylaxis on the quinolone-resistant Gram-negative colonization, bacteremia and mortality among patients with neutropenia and hematologic malignancies.
- Tez No: 266690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ZARAKOLU KÖŞKER, PROF. DR. MURAT AKOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Hematology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik kanser, profilaksi, Gram-negatif, kinolon direnci, Hematologic malignancy, prophylaxis, Gram-negative, quinolone resistance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, kinolon profilaksisinin yüksek riskli hematolojik kanserli hastalarda Gram-negatif bakterilerle kolonizasyonu, bakteremiyi ve mortaliteyi ne yönde etkilediği araştırıldı. Çalışmada Hematoloji ve Onkoloji servislerinde yatan yüksek riskli hematolojik kanserli 48 (61 nötropenik epizot) hasta prospektif olarak takibe alındı. Başlangıçta 14 (%29) hastanın perirektal sürüntüsündeki Echerichia coli kolonizasyonunda kinolon direnci saptandığı için bu hastalara profilaksi verilmeden takip edildi. Çalışma takibinde kinolon duyarlı E. coli ile kolonize15 (%44) hastada profilaksi sonrası direnç gelişti. Profilaksi verilen 39 nötropenik epizotta 8 bakteremi gelişti. Bakteremi gelişen hastalardan 2'si Gram-negatif sepsis nedeniyle öldü. Profilaksi verilen ve verilmeyen bu iki grup, demografik ve karakteristik özellikler yönünden karşılaştırıldı (p>0.05). Sadece kateter varlığı (p=0.017) ve kateterle ilişkili infeksiyon (p=0.033) yönünden fark anlamlıydı. Ayrıca hematolojik kanserli hastaların kan kültüründe üreyen patojenlerin dağılımı ve bu patojenlerin kinolon direncini saptamak amacıyla Hematoloji ve Onkoloji servislerinde son 5 yılda takip edilen hastaların kayıtları incelendi. Yüksek ve düşük riskli gruplarda bakteremi oranları sırasıyla %17,7 ve %9,3 saptandı (p0.05). Sonuç olarak, bakterilere antimikrobial direnç gelişmesi kinolonların etkinliğinin progresif olarak azalmasına yol açmaktadır. Her ne kadar bizim çalışmamız devam eden uzun süreli bir çalışmanın kısa bir bölümünü oluştursa da, biz levofloksasin profilaksisinin nötropeni sırasında verilmesinin kinolon dirençli E. coli kolonizasyonunu artırdığını ve bu bakterilerle gelişecek bakteremiye bağlı mortalite artışına yol açabileceğini düşünmekteyiz. Gram negatif bakteremi oranlarının yakın takibi kinolon profilaksisinin etkinliğinin kaybını saptamada önemlidir.
Özet (Çeviri)
This prospective study assessed the impact of quinolone prophylaxis on the Gram-negative colonization, bacteremia and mortality among patients with neutropenia and hematologic malignancies. In this study, a total of 48 high risk inpatients for neutropenia with 61 neutropenic episodes in Hematology-Oncology wards were followed prospectively. Initially, due to 14 patients (29%) had quinolon resistance to the E. coli in the perirectal swab specimens, these patients had been followed without prophylaxis. In the follow-up, 15 patients (44%) who had been colonized with quinolon sensitive E. coli had developed resistance after taken prophylaxis. Among all the 39 patients who had taken prophylaxis, 8 bacteremia developed. 2 of these 8 patients were died due to gram negative sepsis. Demographic and characteristic parameters were compared between 2 groups of patients who were given prophylaxis or not. Only catheter use (p=0.017) and catheter related infection (p=0.033) were statistically significant. Also, a retrospective five-year cohort study design was employed in patients with hematological malignancy for determining the spectrum of bloodstream infections and the frequency of quinolones resistance in Hematology-Oncology wards. Frequency of bacteremia between the high risk neutropenia group and low risk neutropenia group were as follows; 17,7% and 9,3%, respectively, (p0.05). Bacterial antimicrobial resistance is likely to cause a progressive lack of efficacy of fluoroquinolones. Although these findings are a small part of ongoing long term study, we suggest that, levofloxacin prophylaxis during neutropenia may cause increased frequency of quinolone-resistant E. coli colonization and possibly increased mortality due to quinolone-resistant E. coli bacteremia. Continued monitoring of the rate of gram-negative bacteremia is warranted for timely detection of the loss of efficacy of quinolone prophylaxis.