İzole hiperkolesterolemi tanısı almış hastalarda atorvastatin tedavisinin sol ventrikül diyastolik fonksiyonuna etkisi
The effect of atorvastatin treatment for isolated hypercholestrolemia on left ventricular diastolic function
- Tez No: 266775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Statin, diyastolik işlev bozukluğu, ekokardiyografi, Statin, diastolic dysfunction, echocardiography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Hiperkolesterolemi kardiyovasküler patolojilerin gelişiminde önemli bir yere sahip olan risk faktörlerindendir. Statinlerin ise LDL seviyelerini düşürmelerinden ziyade pleotropik etkilere de sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Bu çalışma sol ventrikül sisitolik işlevleri korunmuş izole hiperkolesterolemili hastalarda statin tedavisinin ekokardiyografik metodla tayin ettiğimiz sol ventrikül diyastolik işlevleri üzerindeki etkinliği araştırmak amacıyla düzenlenmiştir.Materyal-Metod: Sistolik işlevleri normal izole hiperkolesterolemi tanısı almış (LDL?160 mg/dl) 39 hasta 3 ay boyunca 26'sı atorvastatin+diyet protokolüne, 13'ü ise yalnızca diyet protokolüne randomize edildi. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik işlevleri transmitral akım hızları, pulmoner ven dalgaları ve sol ventrikül doku dopler teknikleri ile ekokardiyografik olarak değerlendirildi.Bulgular: Üç aylık takip sonunda diyet grubunda posterior duvar S dalga zirve hızında (p=0.075), E' zirve hızında (p=0.053) azalma yönünde eğilim, inferior duvar S dalga zirve hızında (p=0.046) ve E' zirve hızında (p=0.029) ise istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalma mevcuttu. Bu durum atorvastatin tedavisi alan grupta saptanmadı. Transmitral akım PW doppler ölçümüyle elde ettiğimiz EDT ortalamasını karşılaştırdığımızda ise atorvastatin grubunda diyet grubuna kıyasla anlamlı ölçüde azalma mevcuttu(p=0.036). Tüm duvarların E' dalga zirve hızlarının toplamında atorvastatin grubundaki yükseklikte ise istatistiksel olarak anlamlı olmaya mevcuttu(12,8±0.3 'e karşı 10,9±2,7 p=0.068)Sonuç: Bu çalışmada izole hiperkolesterolemi tanısı almış hastalarda statin tedavisiyle sol ventrikül doku doppler parametrelerinde diyet grubunda saptanan bölgesel düzeyde sistolik ve diyastolik işlev bozukluğu izlenmemiştir. Gerçek etkinliğin tayin edilebilmesi için daha uzun takip süreleri içeren, geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypercholesterolemia is a well-established risk factor for the development of cardiovascular events. Statins have pleiotropic effects beyond reducing the low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C) concentration. This study sought to determine whether treatment with atorvastatin affects left ventricular diastolic functions in patients with hypercholesterolemia and preserved LV ejection fraction (LVEF), using echocardiographyStudy Design and Methods: A total of 39 patients with hypercholesterolemia (?160 mg/dl for LDL-C) were randomized to either administration of atorvastatin+low fat diet (n=26) or only low fat diet (n=13) for 3 months. LV systolic and diastolic functions were evaluated by measuring transmitral flow velocity, pulmonary vein flow velocity and the motion velocities of left ventricular walls using pulsed Doppler, tissue velocityResults: During the follow-up period, there was a trend towards decrease in peak systolic motion velocity (p=0.075) and peak E' wave velocity (p=0.053) of the LV posterior wall and statistically significant decrease in peak systolic motion velocity (p=0.046) and peak E' wave velocity (p=0.029) of the LV inferior wall in diet group. There were no significant changes in same regions in the atorvastatin group. In sum of E' peak velocities of LV walls (Global E) there was a trend toward being higher in atorvastatin group (12,8±0.3 v.s 10,9±2,7 p=0.068). Also mean transmitral flow E wave deceleration time decreased in atorvastatin group, respectively (p=0.036).Conclusion: In this study, there were statistically trends toward or significant decrease in some of the regional LV wall motion velocities in diet group, but atorvastatin group not. Future studies that will include more patients and longer follow-up period will provide more definitive results about this matter.