Kekemelerde ritm algısının terapi sonuçlarına etkilerinin araştırılması
Effects of rhytm perception on therapy results on stutterers
- Tez No: 266787
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Müzik, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Music
- Anahtar Kelimeler: Ritm Algısı, Ritm Terapisi, Kekemelik, Rhythm Perception, Rhythm Therapy, Stuttering
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kekemelik; bir akıcı konuşma bozukluğudur. Korku, anksiyete, utanma gibi birçok faktörün kekemelik üzerinde olumsuz etkileri vardır; ancak literatürde kekemeliğin etiyolojisi hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bu nedenle kekemelikle ilgili araştırmalar devam etmektedir. Akıcılık bozuklukları her yaş grubunda görülmektedir. Küçük yaş gruplarında sıklıkla fizyolojik ya da primer kekemelik görülmektedir. Daha büyük yaş grubunda kekemelik görülmekteyse sekonder kekemelik olarak isimlendirilir. Sekonder kekemelik çevresel faktörlerden etkilenir. Kekemelikte davranış yöntemleri, entegre yöntemler gibi birçok farklı terapi yöntemi vardır. Şarkı söyleme, ritmle konuşma, farklı artikülasyonla konuşma, gürültüde konuşma, gecikmiş işitsel geri bildirim kekemelik üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bireylerin ritm algısı varsa terapi başarılı sonuçlar verebilmekte ve hızlı sonlanabilmektedir. Ritm algısının ve müziğin işitsel algıyı geliştirdiğini bilmekteyiz. Çalışmamız müzikal ritm algısının müzikal ritm metoduyla terapi alan kekemelerde terapi sonuçlarına etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Herhangi bir sağlık problemi olmayan 12 yaş üstünde 14 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Bu bireylerden 6 tanesinin ritm algısı vardır(I. Grup), 8 tanesinin ritm algısı yoktur(II. Grup). Bütün hastalar hem terapi öncesi hem de 12 haftalık terapi seansı sonrasında değerlendirilmiştir. Bireylerin ritm algılarını değerlendirmek için Radiology at Brigham and Women's Hospital affiliated with Harvard Medical School'dan Jake Mandell'ın rhythm perception testi kullanılmıştır. Hastaların terapi öncesi ve terapi sonrası takıldıkları kelime sayılarını tespit etmek için spontan konuşma video kayıtları kullanılmıştır. Terapi seansları hastalara diyafragmatik solunumun öğretilmesini, uzamış fonasyon süresinin kazandırılmasını, müzikal ritm metoduyla okuma ve konuşma eğitimlerinin verilmesini içermektedir. Sonuçlarda istatistiksel olarak I. Grubun terapi sonuçları ve II. Grubun terapi sonuçları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamasına rağmen ritm algısının terapiye adaptasyon ve akıcılığın kazanılma hızı gibi farklı etkileri gözlenmiştir. Literatürde kekeme bireylerde ritm algısının terapi sonuçları üzerine etkileri konusunda herhangi bir çalışma bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Stuttering is a speech fluency disorder. Lots of things like as fear, anxiety, shyness have negative effects on stuttering. But literature can?t say certain etiology about stuttering. So the researches about stuttering have been going on. We can see fluency disorders on each age groups. In early age groups we can see mostly physiological stuttering or primer stuttering. If this pathology exists on elderly age groups, we will call as seconder stuttering. Seconder stuttering had been affected by environmental factors. There are lots of different types of therapy concepts in this structure like as behavioral concept, entegrity concept.Singing a song, speaking with ryhytm, speaking with a different articulation, speaking in noise, delayed auditory feedback have positive effects on stuttering. If the individuals have rhytm perception, therapy would finish with succesful results and therapy results would be fast. We know that rhytm perception and music develop the auditory perception. This study has been planned for evaluation of effects of musical rhytm perceptıon on stutterıng musical rhytm therapy results. 14 stutterers who do not have any health problem were included in this study. All participants are older than 12 years. 6 of them have rhytm perception(I. Group) and 8 of them dont have (II. Group). In thıs study all participiants were evaluated before therapy sessions and after 12 weeks therapy sessions. For evaluation rhytm perception the rhytm perception test by Jake Mandell from Radiology at Brigham and Women's Hospital affiliated with Harvard Medical School was used. A spontaneous speech sample video records were used for assessing the number of stuttered word dıfferences between before therapy and after therapy. Therapy sessions include teaching diaphragmatic respiration, prolonged phonation time and teaching to read and speak with rhytm techniques to participants. As a result Altough any statistical dıfferences couldn?t fınd out between therapy results of I. Group and therapy results of II. Group, some effects of rhythm perception lıke as adaptation to therapy and acquisition rate of fluency were observed. There isn?t any study in the literature about rhytm perception effects on therapies.