Yaygın koroner arter hastalığı bulunan kalp yetersizlikli olgularda Levosimendanın iskemik göstergeler üzerine etkisi
The effect of levosimendan on ischemic markers in heart failure patients with diffuse coronary artery disease
  1. Tez No: 266856
  2. Yazar: ERKAN GENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: levosimendan, kardiyak troponin- I, ck-mb, kalp yetersizliği, levosimendan, cardiac troponin- I, ck-mb, heart failure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmamızda, akut dekompanse kalp yetersizlikli olgularda, pozitif inotropik tedavi rejimlerini de içeren uygulamaların etkilerini, hemodinamik ve fonksiyonel özellikler ile miyokardiyal iskemik göstergeler yönünden karşılaştırmalı olarak inceledik. Akut dekompanse kalp yetersizliği nedeni ile kliniğimizde daha önce takip edilmiş olan toplam 122 olgu (93 erkek, 29 kadın ve yaş ortalaması 66 ± 9) değerlendirildi. Ekokardiyografi ile LVEF % 35 ve altında saptanmış, fonksiyonel kapasitesi NYHA III-IV olan, Levosimendan veya Dobutamin infüzyonu verilmiş ya da İV diüretik ile İV vazodilatatör infüzyonu uygulanmış (Plasebo) hastalar karşılaştırıldı. Başvuruda cTnI üst limitini (>0,07 ng/ml) geçen olgu oranı %32 idi. Tedavi sonrası gruplar arasında, ortalama cTnI'daki değişim yönünden ve cTnI artışının görüldüğü olgu oranları açısından istatiksel fark saptanmadı (p= 0.845 ve p=0.687). Tedavi öncesine göre sonrasında gruplar arasında kütle CK-MB, miyoglobin, total CK, CK-MB artış oranları yönünden istatiksel fark saptanmadı (sırasıyla p=0,291, p=0.181, p= 0.259, p=0.066). Gruplar arasında tedavi sonrasındaki LVEF'deki değişim anlamlı istatiksel farka ulaştı. (Levosimendan ? Dobutamin > Plasebo, p< 0.001). Gruplar arasında tedavi sonrasında altı dakikalık yürüme mesafesi, ProBNP ve yüksek duyarlıklı CRP düzeylerindeki değişim yönünden anlamlı istatiksel farklılık oluşmadı. Tedavi sonrasında gruplar arasında triküspit yetersizliği akım gradiyentlerinde istatiksel anlamlı azalma izlendi (p= 0.017). Sonuç olarak bu çalışmada, akut kalp yetersizliği ile gelen olguların yaklaşık 1/3'ünde cTnI yüksekliği bulunduğunu ve bazı olgularda tedavi sırasında cTnI, CK-MB ve miyoglobin artışı olduğunu saptadık. Standart kalp yetersizliği tedavisine göre levosimendan ve dobutamin ile LVEF ve pulmoner basınç değişimleri anlamlı düzeyde iken cTnI, CK-MB, altı dakika yürüme mesafesindeki değişim benzer oranda olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this present study, the effects of different therapeutic strategies including positive inotropic treatment regimens were compared in terms of hemodynamic and functional features and myocardial ischemic indicators. 122 patients (93 male, 29 female, mean age 66 ± 9 years) previously admitted for acute decompensated heart failure were included in the study. Patients with LVEF? 35%, determined by echocardiography, and NYHA III-IV heart failure had been treated with standard heart failure therapy with IV diuretic and IV vasodilators (placebo) or inotropic therapy including levosimendan or dobutamine in addition to standard therapy. At admission, 32% of patients have detectable cTnI level (>0,07 ng/ml). After heart failure therapy, no statistically significant difference was found among standard therapy, levosimendan or dobutamine groups in terms of changes of mean concentration of cTnI increase and percent of patients who have a cTnI increase during treatment (p= 0.845 and p=0.687). Also there was no significant difference in the ratios of CK-MB, myoglobin and total CK increase among the groups. (p=0,291, p=0.181, p= 0.259, p=0.066, respectively). LVEF was found to significantly increase in each therapeutic regimens but this increase was more pronounced with inotropic strategies (Levosimendan ? Dobutamin > Placebo, p< 0.001). There was no significant difference in the improvement in six minute walk distance and the reduction of ProBNP and highly sensitive CRP levels between groups. After treatment, systolic pulmonary pressure estimated with tricuspid regurgitant flow gradients decreased significantly in all three groups (p= 0.017). In conclusion this study suggests that almost one-third of patients presenting with acute heart failure and coronary artery disease has detectable levels of cTnI at admission and some patients develop cTnI and also CK-MB or myoglobin increase during the treatment period. The changes in LVEF and pulmonary pressure with levosimendan and dobutamine treatments differ from standard therapy but no difference changes in cTnI, CK-MB, six-minute walk between groups.