Deneysel kornea yanığında topikal infliksimab ve triamsinolon asetonidin korneadaki mıf düzeylerine etkileri
The effect of topical infliximab and triamcinolone acetonide on corneal mif levels in experimental corneal chemical burn
- Tez No: 266872
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÇELİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Deneysel kornea neovaskülarizasyonu, infliksimab, MİF
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Neovaskülarizasyon saydam korneada görmeyi tehdit eden bir durumdur.Çalışmamızın amacı deneysel kornea yanığında farklı dozlardaki topikalinfliksimabın etkisini topikal triamsinolon ile karşılaştırmaktır.Her biri yedi Wistar albino rat içeren yedi grup oluşturuldu. Ratların sağkornea santraline gümüş nitrat kalemi ile koterizasyon yapıldı. Grup I'dekikornealara koterizasyon ve tedavi uygulanmadı. Grup II'dekilere topikal salin, grupIII'tekilere 4mg/ml triamsinolon damla verildi. Grup IV, grup V ve grup VI'dakiratlara sırasıyla 5, 10, 20 mg/kg infliksimab topikal olarak uygulandı. Tüm ratlarınsekizinci günde korneal fotoğraflar çekilip, yeni damarlar ile örtülü kornea yüzeyinintüm kornea alanına yüzdesi ölçüldü ve dekapite edilerek korneaları alındı. Makrofajmigrasyon inhibitör faktör (MIF) immün boyanması korneada semikantitatif olarakdeğerlendirildi.Neovaskülarizasyon alanlarının tüm korneaya yüzdesi, tedavi edilen tümgruplarda sham grubundan (p0.05).Topikal infliksimab ile tedavi edilen diğer gruplarda ise sham grubuna göre anlamlıolarak daha düşük epitel ve stromal MIF boyanması olduğu görüldü. Grup VI'dahem epitel hem de stromada grup IV ve V'ten anlamlı olarak daha düşük MIFboyanması görülürken, grup III ve kontrol gruplarına benzer boyanma olduğu tesbitedildi. Stromal MIF boyanması göz önüne alınınca tüm gruplar içerisinde sadecegrup VI kontrol grubu ile benzer idi.Sonuç olarak deneysel kimyasal yanık oluşturulan rat kornealarındaneovaskülarizasyonun önlenmesinde topikal triamsinolonun etkin olduğu görülmüşve 10 mg dozunda topikal infliksimab etkisi buna benzer iken 20 mg dozundakietkisinin triamsinolondan bile daha üstün olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Neovascularization in the transparent cornea is sight-threatening condition.The aim of this study is to compare the effects of different doses of infliximab withtriamcinolone in experimental corneal chemical burn.Seven groups which were contained seven Wistar albino rats were formed.The right corneas of rats were cauterized by a silver nitrat pencil. Corneas in group Iwere not cauterized and not given any treatment. Rats in group II were installedsaline topically and group III were installed 4 mg/ml triamcinolone drops. In groupIV, V and VI were administered topically infliximab 5, 10, 20 mg/ml respectively.Corneal photographs were taken at 8th day and the corneal surface covered withneovascular vessels was measured on the photographs as the percentage of the totalarea of the cornea and the animals were sacrificed on the 8th day and corneas wereexcised.