Sisplatin nefrotoksisitesinde N-asetilsisteinin böbrek fonksiyonları üzerine olan koruyucu etkisinin 99mTC-MAG3 ile birlikte değerlendirilmesi
Detection of protective effects of N-acetylcysteine on renal functions by using 99mTC-MAG3 in cisplatin-induced nephrotoxicity
  1. Tez No: 266912
  2. Yazar: HANİFE RAHMANLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: N-asetilsistein, C vitamini, sisplatin, nefrotoksisite, 99mTc-MAG3, N-acetylcysteine, ascorbic acid, cisplatin, nephrotoxicity, 99mTc-MAG3
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada sisplatin nefrotoksisitesi oluşturulmuş sıçanlarda N-asetilsistein proflaksi ve tedavisinin ve bu tedaviye C vitamini eklenmesinin böbrek fonksiyonları üzerine olan koruyucu etkisi 99mTc-MAG3 birlikteliğinde araştırıldı.Yöntem: Erişkin Wistar sıçanlar 4 gruba ayrıldı(n=8). Tüm hayvanların 99mTc-MAG3 ile böbrek bazal sintigrafik görüntüleri alındı. Kontrol grubuna serum fizyolojik verildi. Nefrotoksisite grubuna, üçüncü ve dördüncü gruplara deneyin dördüncü günü tek doz intraperitoneal 12 mg/kg sisplatin enjeksiyonu yapıldı. Üçüncü ve dördüncü gruplara yedi gün boyunca her gün intraperitoneal 500 mg/kg N-aetilsistein verildi. Dördüncü gruba yedi gün boyunca her gün ek olarak intraperitoneal 250 mg/kg C vitamini de uygulandı. Deneyin sonunda tüm hayvanların anestezi altında 99mTc-MAG3 ile böbrek sintigrafileri çekildi, biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için intrakardiyak kan örnekleri alınıp böbrek dokuları çıkartıldı.Bulgular: Sisplatinin böbreğin konsantrasyon ve ekskresyon fonksiyonlarını bozduğu, perfüzyonu etkilemediği, N-asetilsisteinin bunu düzelttiği, N-asetilsistein + C vitamininin bu konuda daha etkili olduğu, konsantrasyon fonksiyonlarını tama yakın düzelttiği gözlenmiştir. Oksidatif hasar göstergesi serum ve doku MDA düzeylerine ve serum BUN, üre, kreatinin düzeylerine baktığımızda sisplatin grubunda arttığı, N-asetilsistein ve N-asetilsistein + C vitamini gruplarında azaldığı ancak kontrol düzeylerine indirilemediği görülmüştür. Total antioksidan kapasite düzeyleri sisplatin grubunda azalırken, N-asetilsistein ve N-asetilsistein + C vitamini gruplarında düzelme gözlenmiştir. Histopatolojik incelemelerde tübüler nekrozun N-asetilsistein ve N-asetilsistein + C vitamini gruplarında sisplatin grubundan daha az olduğu gözlenmiştir.Sonuç: Sisplatin nefrotoksisitesinde N-asetilsisteinin oksidatif hasarı azalttığı fakat böbrek fonksiyonlarını korumada yeterli olmadığı, bu tedaviye C vitamininin eklenmesi ile oksidatif hasarın daha da azaldığı ve böbrek fonksiyonlarının oldukça düzeldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study investigated the protective and curative effects of N-acetylcysteine treatment alone and together with ascorbic acid on renal functions by using 99mTc-MAG3 in cisplatin-induced nephrotoxicity.Methods: Adult Wistar rats were divided into four groups (n=8). All the rats? baseline scintigraphic images were taken by 99mTc-MAG3 under anesthesia. Control group received normal saline. Nephrotoxicity group, third and fourth groups received a single intraperitoneal injection of 12 mg/kg cisplatin on the fourth day of experiment. The third and fourth groups were given intraperitoneal N-acetylcysteine (500 mg/kg per day for 7 days). In addition the fourth group was administered intraperitoneal ascorbic acid (250 mg/kg per day for 7 days). At the end of the experiment all animals? renal scintigraphic images were taken by 99mTc-MAG3 under anesthesia. Intracardiac blood samples were taken, kidneys were removed for biochemical and histopathological evaluation.Results: It was observed that cisplatin impaired concentration and excretion functions of kidney and not affected perfusion, N-acetylcysteine improved this, N-acetylcysteine + ascorbic acid was more effective, it almost completely ameliorated concentration functions. Serum BUN, urea, creatinine levels, serum and tissue MDA levels which indicates oxidative injury increased in cisplatin group, decreased in . Total antioxidant capacity levels decreased in cisplatin group, increased in N-acetylcysteine and N-acetylcysteine + ascorbic acid groups. Tubular necrosis was less severe in N-acetylcysteine and N-acetylcysteine + ascorbic acid groups than cisplatin group in histopathologic analysis.Conclusion: N-acetylcysteine decreased oxidative damage in cisplatin-induced nephrotoxicity, but it was not sufficient to maintain kidney functions. It was observed that adding ascorbic acid to the treatment supported antioxidative effects, kidney protective effects, so it can be a suitable alternative.