Sıçanlarda penisilin ile oluşturulan epilepsiye eritropoetinin etkisi
Effects of erythropoietin on the penicillin-induced epilepsy in rats
  1. Tez No: 266913
  2. Yazar: ŞULE BULUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Eritropoetin, epilepsi, ECoG, sıçan, penisilin, Erythropoietin, epilepsy, ECoG, rat, penisillin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda, sitokin bir hormon olan eritropoetinin (Epo) 2000-4000-6000 I.U./kg intraperitoneal (i.p.) dozlarının penisilinle oluşturulan deneysel epilepsi üzerine etkilerini elektrokortikografi (ECoG) kaydıyla incelemeyi amaçladık.Deneylerde 200-250 g ağırlığında, 39 adet Wistar-Albino cinsi, erkek erişkin sıçan kullanıldı. Deney grupları penisilin uygulanan kontrol (n=10) grubu, penisilin + 2000 I.U./kg Epo (n=10), penisilin + 4000 I.U./kg Epo (n=9), penisilin + 6000 I.U./kg Epo (n=10) grupları olarak planlandı. Üretan anestezisi altında ECoG kaydına başlandı. Kayıtlar devam ederken tüm hayvanlara 500 I.U./2.5 ? l intrakortikal penisilin uygulanarak epileptiform aktivitenin oluşturulması sağlandı. Diken ve diken dalgaların kararlı hale gelmesinden sonra gruplara belirtilen dozlarda Epo enjeksiyonu i.p. olarak yapıldı. Kayıtlara 120 dakika daha devam edildi. Alınan kayıtların analizinde Epo öncesi 10 dakikalık ve Epo sonrası 10'ar dakikalık zaman periyotlarındaki diken dalgaların sayı/dk. ve genlik değerleri hesaplandı. Grupların Epo sonrası periyotlardaki değerlerinin başlangıç değerlerine göre değişimi istatistiksel olarak analiz edildi. Karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi kullanıldı ve anlamlı farklılıklar Tukey post hoc testi ile belirlendi.Elde edilen sonuçlara göre epileptiform aktivitenin diken dalga sayı/dk ve genliğinde 2000 I.U./kg Epo'nun anlamlı değişikliğe neden olmadığı saptandı. Buna karşılık 4000 ve 6000 I.U./kg Epo'nun dakikadaki ortalama diken dalga sayısını kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalttığı bulundu (p < 0,05). Sırasıyla 4000 ve 6000 I.U./kg Epo gruplarında Epo'nun bu azaltıcı etkileri 11-60. dakikalar arası periyotlarda ve 21-60. dakikalar arası periyotlarda gözlendi. Her iki grupta da diken dalga genliğinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı.Eritropoetinin sıçanlarda penisilin ile oluşturulan epileptiform aktiviteyi azaltıcı etkisi gelecekte bu maddenin antiepileptik özelliklerinden faydalanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed.to study the effects of dose 2000-4000-6000 IU / kg intraperitoneal of erythropoietin (Epo) which is a cytokine hormone on penicillin induced epilepsy by electrocorticography (ECoG) records.Thirty-nine adult, male Wistar-Albino rats weighing 200-250 g were used in experiments. Experimental groups planned as penicillin (control) grup, penicillin + 2000 I.U./kg Epo (n=10), penicillin + 4000 I.U./ kg Epo (n=9), penicillin + 6000 I.U./ kg Epo (n=10) groups. ECoG recordings were started under urethane anesthesia. While the record was taken epileptiform activity was achieved by application of 500 I.U./2.5 µl intracortical penicillin to all animals. After spike waves become stable indicated doses of Epo were injected intraperitoneally to the groups. More than 120 minutes were recorded. In the analysis of taken records, the spikes and spike waves (number/minutes) and amplitude values were evaluated 10 minutes before application of Epo and 10 minutes intervals in total 120 minutes after application of Epo. Intervals values of Epo after application compared to baseline values and changes were statistically analyzed. One-way variance analysis was used for comparisons and different groups were evaluated by Tukey Post hoc test.According to the results 2000 I.U./kg Epo did not cause significant changes in epileptiform activity of spike-wave (number/minute) and amplitudes. Whereas in 4000 and 6000 I.U./kg Epo grups compared to control the average number of spikes and sipkes waves (number/minutes) a statistically significant reduction was found (p < 0.05). Respectively in 4000 and 6000 I.U./kg Epo groups, the reduction effect of Epo was observed in the period between 11-60 minutes and 21-60. In both grups, no significant changes were observed in spike-wave amplitudes.The reducing effects of Epo on penicillin-induced epileptiform activity in rats suggest.tahat antiepileptic properties of this material can be benefited in the future.