Gebelik dönemminde elektromanyetik alana maruz bırakılan ratlarda ve yavrularda Melatonin'in tiroid bezi üzerine etkilerinin incelenmesi.
Investigation on the effects of Melatonin on the thyroid gland in pregnant and infant rats subjects to electromagnetic radiation
  1. Tez No: 266921
  2. Yazar: ALİREZA ALİHEMMATİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM TUĞYAN, PROF. DR. JS. RAD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Electromagnetic Fields, Thyroid gland, Melatonin, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gebelik Dönemminde Elektromanyetik Alana Maruz Bırakılan Ratlarda ve Yavrularda Melatonin'in Tiroid Bezi Üzerine Etkilerinin İncelenmesiBu çalışmada, günlük yaşamda sık karşılaşılan 50 Hz titreşimli elektromanyetik alanın (EMA), gebelik döneminde anne ve yavru sıçan tiroid bezi üzerine etkilerine ve bu etkilere melatoninin koruyucu etkisi olup olmadığıa araştırıldı. Çalışmamızda östrus siklus takibi ardından, gebe kalması sağlanan 28 Wistar albino rat rasgele seçilerek 4 gruba (her grup 7 denek) ayrıldı. Grup I: kontrol, Grup II: sham EMA cihazı çalıştırılmadan denekler 4 saat boyunca bu cihazın içinde tutuldu + Melatonin verildi, Grup III: EMA'a maruz kalan, Grup IV: EMA'a maruz kalan + Melatonin verilen grup. Sıçanlar gebeliğin 8. gününden doğum yapana kadar her gün 4 saat boyunca EMA'a (3 mikT, 50Hz) maruz bırakıldı. Melatonin gebeliğin 8'inci gününden itibaren her gün (grup II ve IV) gündüz saat 10'da 4 mg/kg ( 0.1 ml/100 g) intraperitoneal (IP) olarak verildi. Melatonin verilmeyen gruplara ise aynı zamanda fizyolojik salin (0.1 ml/100 g) %5 etanol ip olarak verildi. Doğum sonrası, anne sıçanlar ve yeni doğan yavruların rutin histolojik takipten sonra tiroid dokuları alınarak H&E, Mallory anilin Blue, PAS ve immunhistokimya (TUNEL ve Caspase 3) ile boyanarak histolojik değerlendirme ve morfometrik ölçümler yapıldı. Ayrıca ultrastrukturel düzeydeki değişiklikler, transmissiyon elektron mikroskobu ile değerlendirildi. İmmunhistokimya (TUNEL ve Caspase 3) değerlendirmeye göre EMA'a maruz kalan anne ve yavru sıçanlarda hücresel hasarın ve apoptozun artmış olduğu gözlendi. Histopatolojik ve morfometrik değerlendirmeye göre, EMA'a maruz kalan sıçanların, kontrol, sham ve EMA'a maruz kalan + Melatonin verilen gruplara göre TUNEL pozitif ve hasarlı hücre sayısının artması, tiroid follikül çap ölçümünde follikül çapların azalması, intrafoliküller kollidin azalması, , interfolliküler bağ dokusunun hacminin artması gibi bulgular saptandı. Tiroid follikül hücrelerin ultrastrukturel analizinde EMA'a maruz kalan grupta, yoğun heterokromatin ve düzensiz çekirdek, sitoplâzmada kolloid damlacıkların oluşumu, rER'mda dilatasyon ve silindirikli mitokondriler gibi değişiklikler gözlendi. Bu değişikler EMA'a maruz kalan + Melatonin alan grupta az olarak saptandı. Statiksel sonuçların değerlendirmesinde EMA'a maruz kalan + Melatonin verilen grup ile EMA'a maruz kalan grubun arasında tamamen anne ratlarda ve kısmen yavru ratlarda belirgin bir fark olduğu bulundu. Sonuç olarak EMA'a bağlı oluşan hasara karşı melatonin'in antioksidan etkisinin, tiroid bezi üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar kelime: Elektromanyetik Alan, Tiroid bez, Melatonin, İmmunhistokimya
Özet (Çeviri)
Investigation on the Effects of Melatonin on the Thyroid Gland in Pregnant and Infant Rats Subjects to Electromagnetic Radiation.In this study, we investigated protective effect of melatonin on thyroid glands in pregnancy period and infant rats subjects to 50 Hz frequents electromagnetic radiation that is frequently encounter in daily life. After monitoring estrous cycle the rats were mated and tested for gestation then 28 Wistar pregnant rats randomly selected and put into 4 groups (each group n = 7 ): Group I control, Group II sham (keeping rats in EMF apparatus for 4 hours without any exposure to EMF + Melatonin ), Group III EMF exposed and group IV EMF exposed + Melatonin. The EMF exposed and sham groups (II and IV groups) had intraperitoneal singe dose of a 4 mg/kg melatonin (0.1 ml/100 g) at 10:00 o?clock daily up to the end of gestation. For EMF exposed and control groups had daily intraperitoneal injections of physiologic saline (0.1 ml/100 g) containing 5% ethanol. After birth of rats, mother rats and their infants of thyroid tissues were submitted for histological examination under light microscopy by ımmunohistochem (TUNEL ve Caspase 3), H&E, Mallory anilin Blue, PAS staining methods and morphometric assays. Also ultrastructural changes were assessed by transmission electron microscope. According to immunohistochem examinations (TUNEL and Caspase 3) in EMF exposed animals were observed cellular damage and apoptosis. Histopathological and morphometric analysis showed a significantly increased number cellular damage and apoptotic cells, decreased diameter assay of thyroid follicles, decreased intrafollicular colloid content in lumen, increased volume of interfollicular connective tissue and in EMF exposed animals compared to EMF exposed + Melatonin, control and sham non-exposed groups. Ultrastructural analysis of thyroid follicular cells in the EMF exposed group showed alterations in mitochondria as slender form, dilatation of granular endoplasmic reticulum, numerous apical lysosomes, finds of several colloid droplets dentate form of cell nuclei with incisions and a higher density of heterochromatin compared to the other groups were also observed. There were statistically significant differences between EMF exposed animals compared to EMF exposed + Melatonin animals groups. Finally results demonstrate that melatonin antioxidant benefits may have a preventive effect against EMF exposed injury on thyroid glands.