Süt çocukluğunda görülen demir eksikliği anemisi ve etkileyen çeşitli faktörlerin incelenmesi
The iron deficiency anemia in infancy seen and various factors affecting the investigation of
  1. Tez No: 266949
  2. Yazar: SİBEL KİRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sütçocukluğu, anemi, demir eksikliği anemisi, nursing infant, anemia, iron deficiency anemia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamız Sivas Merkez Koyuncu Sağlık Ocağı ve bağlı köylerinde, Hanlı ve Kayadibi Sağlık Ocağı merkezinde ikamet eden 12-24 ay arası çocuklarda ve bu çocukların annelerinde yapılmıştır.Koyuncu, Kayadibi ve Hanlı Sağlık Ocağı'ındaki 87 çocuktan 66'sı çalışmaya alınmıştır. Çocukların 66'sına (%76) ulaşılmıştır. Bu çocukların 35'i (%53.0) kız, 31'i (%47.0) erkektir. Çocukların ailesinden olur aldıktan sonra iki bölümden oluşan anket formu doldurularak, kan alınmıştır. Alınan kanlarda çeşitli kan parametreleri çalışılmıştır. Anemi prevalansı %34,8, demir eksikliği prevalansı %33,3, demir eksikliği anemi prevelansı 22,7 olarak bulunmuştur.Erkeklerde DE prevelansı %29,0 iken kızlarda bu oran %37,1 ve DEA prevelansı erkeklerde %16,1 iken, kızlarda %28,6 olarak bulunmuştur. 1 yaşından sonra inek sütü verilen çocuklarda DEA görülme durumu %25,0 iken, 1 yaşından önce inek sütü verilen çocuklarda bu oran %30,2'dir.Bu çalışma sonucunda, proflaktif demir preparatı kullanılmasına rağmen demir eksikliği anemisinin saptanması erken tanı ve tedaviyi zorunlu kılmaktadır.Ailere ve çocuklara yönelik eğitim programlarının yapılması, beslenme konusunda hizmetiçi eğitimlerin sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Our work was made in Sivas Central Koyuncu Village Clinic and in the villages under the responsibility of this clinic and which is made with children 12-24 months old and with their mothers who live in the centre of Hanlı and Kayadibi Village clinics.We took the 66 children of 87 who live in the centre of Koyuncu, Kayadibi and Hanlı village clinic. We reached 66 of these children (76%). 35 of these children are girls (53,0%) and 31 of these children are boys (47,0%). First, we took permission from the parents of these children, then we fulfilled the questionnaire form (2 parts) and then we drew some blood from these children. Some blood parameters were worked. The prevalence of anemia was found as 34,8%, iron deficiency was found as 33,3% and iron deficiency prevalence was found as 22,7%.Into boys DE prevalence is 29,0% but into girls this rate is 37,1% and DEA prevalence is 16,1% into boys and it is 28,6% into girls. DEA can be seen into children who were given cow milk after a year as 25% but this rate is 30,2% into children whom were given cow milk before 1 year old.As a result of this work we can say that despite using provlactive iron preparation, confirming iron deficiency anemia makes early diagnosis and treatment compulsive.We have to make education programs for families and children and we must continue to in-service training about nutrition.