Bir üniversite hastanesindeki hastaların düşme risk düzeylerinin ve düşme önleme uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of fall prevention and patients fall risk levels in a universty hospital
- Tez No: 266968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: patient, fall, fall risk assessment, fall risk factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışma, bir üniversite hastanesinde yatan hastaların düşme risklerinin belirlenmesi ve hastanedeki düşme önleme uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı türdeki araştırmanın örneklemine, bir üniversite hastanesinin poliklinikler, acil, ameliyathane, pediatri ve yoğun bakım dışındaki tüm kliniklerinde yatarak tedavi gören 1000 hasta alınmıştır. Veriler; ?Sosyodemografik Özellikler ve Düşmeye İlişkin Bilgi Formu?, ?DENN Düşme Risk Değerlendirme Formu? ve ?Düşme Önleme Uygulamaları Değerlendirme Formu? ile toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde ve aritmetik ortalama kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuç: Hastaların %41.9'u düşük, %22.7'si orta, %35.4'ü yüksek düşme riskine sahiptir. Örneklem grubunun %9.7'si düşmeyle ilgili eğilimli bir durum, %3.6 'sı ise düşme deneyimi yaşamıştır. Düşme deneyimini en çok erkek hastalar (%61.1) ile fizik tedavi ve rehabilitasyon (%27.7) ve dahiliye (%13.8) kliniklerinde yatanlar yaşamıştır. Örnekleme alınan hastaların %13.7'sinde son üç aya ait 1-2 kez düşme öyküsü bulunmakta, % 40.5'i sandalyeye bağımlı / tuvalet ihtiyacı için desteğe ihtiyaç duymakta ve %54.5'i yürürken bir desteğe ihtiyaç duymaktadır.Düşme için risk faktörleri tanımlamasında; hastaların %93'ünün en az bir kronik hastalığa sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların %95.1'i sürekli bir ilaç kullanmaktadır. Düşme önleme uygulamaları arasında en sık uygulanan önlemler; hareket edebilecek her türlü mobilya / malzemeler / yatak tekerleklerinin kilitli olması, hastanın durumuna ilişkin tıbbi danışmanlık alınması, hastanın taşınması sırasında yardımcı personel bulundurulması, uygun aydınlatmanın bulunması ve kan basıncı değişikliklerinin hekime iletilmesidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study has been made for the purpose of evaluating the risk of falls by patients in university hospital and preventative exercises of falls in hospital.Method: For the results of this cross-sectional and descriptive evaluation, a study of 1000 patients treated in all clinics except for policlinics, emergency, operating room, pediatric and intensive care units was taken. Input data was gathered as ?Sociodemographic Feature and Inquiry Form About Fall?, ?Falling Risk Evaluation Form? and ?Rating Form of Preventation Falls Practice?.Findings and Conclusion: 41.9 % of patients have low , 22.7 % moderate and 35.4% high fall risk. 9.7% of study group has had tendency for falling , 3.6% of patients have fallen. Most falls are among male patients (61.1%) in physical therapy and rehabilitation (27.7%) and Internal Medicine (13.8%). Sample of patients with 13.7% of the cases the last three months, the 1-2 times falling story is included, 40.5% of seats dependent and need support for toilets needs, 54.5% need support for walking.Whilst establishing risk factors, it came out that 93% of patients have at least one chronic illness. 95.1% of patients take medicine regularly. The precautions in place include furniture/supplies/bed wheels being locked, receiving medical counselling, having support personel when carrying the patient, having the right lighting and the notifying of blood pressure changes to physician.As a result, it is obligatory for services done in hospital and patient security while evaluating patient fall risk. So, before a patient has a fall, the risk factors are determined and precautions can be taken.