Sözsüz Ağrı Gösterge Listesi'nin Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Validity and reliability study of Non-Verbal Paın Indıcatorschecklist for Turkish
- Tez No: 266990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM BİLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Hemşirelik, Ortopedi ve Travmatoloji, Geriatrics, Nursing, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Checklist of Nonverbal Pain Indicators (CNPI), Validity, Reliability, Pain Assesment by Nurses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sözsüz Ağrı Gösterge Listesi'nin (The Checklist of Nonverbal Pain Indicators-CNPI) Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir.Yöntem: Bu metodolojik çalışmaya Mayıs 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ortopedi kliniğine yatan yaşlı 35 hasta alınmıştır. Araştırmada etik kuruldan onay, ölçüm aracını geliştiren araştırmacıdan, kurumdan ve hastalardan yazılı izin alınmıştır. Veriler bireylerin özelliklerini belirleyen tanıtıcı özellikler formu ve Feldt'in (2000) geliştirdiği Sözsüz Ağrı Gösterge Listesi ile toplanmıştır. Bilişsel yetileri bozulmuş yaşlı bireylerde geçerli olan bu araç altı maddeden oluşmaktadır. Kontrol listesinde ağrı davranışları 0=Ağrı yok, 1=Ağrı var şeklinde değerlendirilip, ölçüm aracından en az 0, en fazla 6 puan alınmaktadır.Bulgular: Kontrol listesinin dil geçerliğinde çeviri-geri çevirisi yapılmış, içerik geçerliğinde uzman görüşlerinin uyumlu olduğu belirlenmiştir (Kendall W= .048, p= .859). Ölçüm aracının değerlendirilmesinde iç tutarlılık için KR-20 güvenirlik katsayıları sırasıyla ağız bakımı öncesi .56, ağız bakımı sırasında .65 ve sonrası .60; mobilizasyon öncesi .71, mobilizasyon sırasında .75 ve mobilizasyon sonrası .81 olarak bulunmuştur.Sonuç: Sözsüz Ağrı Gösterge Listesi, Türk toplumundaki ortopedik cerrahi geçiren yaşlı hastalarda bazı sınırlılıklara rağmen geçerli ve güvenilir bir araçtır. Bu ölçüm aracının bilişsel yetersizliği olan yaşlı hastalarda ağrının değerlendirilmesinde kullanılması önerilmiştir.Anahtar Kelime: Sözsüz Ağrı Gösterge Listesi (SAGL), Geçerlilik, Güvenirlik, Hemşirelerin Yaşlılarda Ağrı Tanılaması
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study is to assess the validity and reliability of Nonverbal Pain Indicators Checklist (CNPI) for Turkish society.Methods: This is a methodological study which involved 35 elderly patients who hospitalized in orthopedic clinic at Dokuz Eylül University Hospital from May in 2009 to January in 2010. We had confirmation of Ethics Committee, and written permission was obtained from the researcher who develop the tool, from the institution and patients. The data were collected with ?Patient Data Collection Form? and ?Pain Indicators Checklist? developed by Feldt (2000). This tool that valid for elderly patients with cognitive impaired consist of six items. Pain behaviours in Control Checklist evaluated ?0= not pain? and ?1= have a pain?, received minimum 0 and maximum 6 point by measurement tool.Results: In the psycholinguistics validity of the tool, translation back-translation was made and in the content validity of the tool, it was determined that the opinions of the experts were consistent (Kendall W= .048, p= .859). KR-20 reliability coefficient?s were determined before oral care .56, during oral care .65 and after oral care .60; before mobilization .71, during mobilization .75, and after mobilization .81, respectively.Conclusion: Checklist of Nonverbal Pain Indicators is a reliable and valid tool that can be used the older patient who have orthopedic surgery in Turkish society, although it has some limitations. This tool is suggested to use in pain assessment of elderly patients who have cognitive impaired.