Psikiyatri ve psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hekim ve hemşirelerin ruh sağlığı bozuk olan bireylere ilişkin görüşleri
The opinions of the physicians and nurses working at psychiatry and other clinics towards the individuals with mental disorders
- Tez No: 266995
- Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal hastalık, stigma, ruhsal hastalığa yönelik tutum, Mental illness, stigma, attitude for mental illness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sağlık çalışanları, ruhsal bozukluğu olan bireylerle toplumda ve hizmet verdikleri her alanda karşılaşabilmektedirler. Sağlık çalışanlarının bu bireylere yönelik görüşleri verdikleri bakımın niteliğini doğrudan etkilemektedir. Sadece psikiyatride değil psikiyatri dışı kliniklerde çalışanların da bu hastalara yönelik tutumları erken tanı, tedavi ve rehabilitasyonda etkili olmaktadır.Amaç: Araştırma psikiyatri ve psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hekim ve hemşirelerin ruh sağlığı bozuk bireylere ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yetişkin psikiyatri klinikleri ve psikiyatri dışı (dahiliye ve cerrahi) kliniklerinde çalışan araştırmayı kabul eden 157 hemşire ve 141 hekim oluşturmuştur. Veriler OMI (Opinions About Mental Illness Scale) ölçeği ve tanıtıcı bilgiler formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, bağımsız gruplarda t testi, nonparametric bağımsız gruplarda Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve Sperman Korelasyon analizi uygulanmıştır.Bulgular: Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin ruh sağlığı ideolojisi boyutunda puan ortalamaları psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hemşirelerden daha düşük, sosyal kısıtlayıcılık puan ortalamaları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Psikiyatri kliniğinde çalışan hekimlerin otoriterlik, ruh sağlığı ideolojisi, bireylerarası etiyoloji ve sosyal kısıtlayıcılık puan ortalamaları psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hekimlerden daha düşük iken koruyuculuk/kollayıcılık puan ortalamaları yüksek bulunmuştur.Sonuç: Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin ve psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hekimlerin ruhsal bozukluğu olan bireylere yönelik daha olumsuz görüş ve tutumlara sahip oldukları saptanmıştır. Bu sonuca göre hekim ve hemşirelerin tutumlarına yönelik farkındalık ve eğitim programlarının oluşturulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health professionals can be confronted with individuals who have mental illness both in community and working areas. The opinions of the health professionals about these individuals, directly affect the quality of the care. Attitudes of the psychiatry and other clinics' personel to these patients affect early diagnosis, treatment and rehabilitation.Aim: This study aimed to determine the opinions of the physicians and nurses of psychiatry and other clinics, about the psychiatric patients.Method: Study group included 157 nurses and 141 physicians from psychiatry and other( internal medicine and surgery) clinics accepted to participate this study from Manisa Neuropsychiatry Hospital, Dokuz Eylül University Medical School Hospital, Ege University Medical School Hospital, Atatürk Teaching Hospital. Data were collected with OMI scale( Opinions about Mental Illness Scale) and informative form. For data analysis t test was used for independent groups and Mann-Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Correlation analysis for nonparametric independent groups.Results: Average points of the psychiatry nurses for mental hygiene ideology were lower than the nurses of other clinics and significantly higher for social restrictiveness. Average points of the psychiatry doctors for authoritarianism, mental hygiene ideology, interpersonal etiology and social restrictiveness were lower than the doctors of other clinics but, average benevolence points were higher.Conclusion: Nurses of psychiatry clinic and doctors from the clinics other than psychiatry have more negative opinions and attitudes for mentally sick patients. According to these results an awareness and training program is recommended for attitudes of the doctors and nurses.