Trifluralinin sıçan karaciğer ve duodenumu üzerine etkisinin biyokimyasal ve histolojik incelenmesi
Histologic and biochemical research of trifluraline effects on rat duedonum and liver
  1. Tez No: 266996
  2. Yazar: SONER ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ALPER BAĞRIYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Trifluralin, Karaciğer, Duodenum, Apopitoz, Oksidatif stres, Trifluraline, Liver, Duodenum, Apoptosis, Oksidative stress
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda tarım alanlarında yoğun bir şekilde kullanılan dinitroanniline türevi bir herbisit, Trifluralin'in (TRF) karaciğer ve duodenum üzerine olası toksik etkileri histolojik ve biyokimyasal olarak incelendi.Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Etik Kurulu'nun 21.11.2008 gün ve 128 sayılı kararı ile çalışmaya başlandı.Araştırmamızda yaklaşık 200-250 gr ağırlığında 30 adet Wistar suşu erkek sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Birinci grup herhangi bir şey uygulanmamış Kontrol grubu. İkinci grup mısır yağı verilen Sham grubu. Üçüncü grup 2 g/kg/gün TRF+mısır yağı verilen Yüksek Doz(YD) grubu. Dördüncü grup 0.8 g/kg/gün TRF+mısır yağı verilen Düşük Doz (DD) grubu. Uygulanan maddeler 21 gün süreyle intragastrik gavaj yoluyla verildi. Deney sonunda sıçanlar sakrifiye edildi. Deneklerin karaciğer ve duodenumları rutin histolojik doku takibinden sonra immunhistokimya TUNNEL pozitif hücre sayımı ve H&E ile boyanarak histolojik değerlendirme ve morfometrik ölçümler yapıldı. Diğer kısım doku örnekleri ise MDA, GPx ve SOD değerlendirmeleri için ayrıldı. Deney sonu alınmış olan kan örnekleriylede, AST, ALT, ALP ve Albumin seviyeleri değerlendirildi. Ayrıca sıçanların deney başında ve deney sonundaki vücut ağırlıkları da ölçülüp değerlendirildi.Histolojik ve morfometrik değerlendirmeye göre, TRF uygulanmış YD ve DD gruplarının, kontrol ve sham gruplarına göre karaciğer ve duodenum dokularında hasarın olduğu, Tunel pozitif hücrelerin YD ve DD gruplarında Kontrol ve Sham gruplarına göre fazla sayıda olduğu gözlendi. Gruplar arası MDA, SOD ve GPx değerleri kıyaslandığında karaciğer dokusunda YD ve DD grubunda Kontrol ve Sham grubuna oranla MDA düzeyinin artığı ve GPx düzeyinin ise azaldığı gözlenirken SOD değeri sadece YD grubunda anlamlı düzeyde azalma göstermiştir. Duodenum dokusunda MDA ve SOD değerleri YD grubunda anlamlı düzeyde değişiklik gösterirken diğer gruplarda farklılığa rastlanmamıştır. Ancak GPx düzeyleri değerlendirildiğinde gruplar arası bulunan fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.Elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda TRF' nin karaciğer ve duodenum dokularında oksidatif stresi arttırdığı, histolojik hasar oluşturduğu ve biyokimyasal değişikliklere neden olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we examined toxicologic effects of Trifluralin, a dinitroanniline derive which has a wide usage area in agriculture worldwide, on duedonum and liver tissues histologically and biochemically.Study started with the decision of Dokuz Eylül Medical Sciences Institude Ethics Commission dated on 21.11.2008, no. 128.In our investigation, approximately 200-250 grams were used 30 Wistar strain male rats. Rats in each group to be 7 animals were divided into 4 groups. Anything applied to the first group, the control group. The second group given corn oil Sham group. The third group, 2 g / kg / day given TRF + corn oil, High-Dose (HD) group. The fourth group, 0.8 g / kg / day given TRF + corn oil, low-dose (LD) group. Applied substances for a period of 21 days was given by intragastrik gavaj. Rats were sacrified after the application. Fragments of collected tissues from duedonum and liver were embedded in paraffin blocks and sectioned after routine histologic technics for counting TUNEL positive cells and stained for histologic and morfometric examining with H&E. Other parts of tissues were used for MDA, GPx and SOD examination. Blood samples were collected at the end of the experiment for examining AST, ALT, ALP and Albumin levels. And body weights of rats were recorded before and after the experimental process.According to histologic and morfometric assesment; HD and LD group liver and duedonum tissues were found damaged than sham and control groups. In HD and LD groups TUNEL positive cell numbers were comperatively more than sham and control groups. According to MDA, SOD and GPx assesment; HD and LD groups? MDA rates were found higher and GPx levels were found lower than sham and control groups in liver tissue. SOD levels were found significantly lower in only LD group. In duedonum tissue; MDA and SOD levels showed differences significantly only in LD grup. GPx level assesment didn?t give significant statistical datas. According to our study results; we can say that TRF induces oxidative stress, causes histological damages and biochemical changes in liver and duedonum tissues.