Aerobik egzersizin kadınlarda ve erkeklerde anksiyeteye olan etkisinin araştırılması
Investigating the effects of aerobic exercise on anxiety in women and men
- Tez No: 267003
- Danışmanlar: PROF. DR. İLGİ ŞEMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sürekli kaygı, durumluk kaygı, aerobik egzersiz, anksiyete, cinsiyet, State anxiety, trait anxiety, aerobic exercise, anxiety, gender
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç ve Hipotez: Bu çalışmada aerobik egzersizin anksiyete düzeyi üzerine etkisi olup olmadığı ve anksiyete düzeyinin iki cins arasında farklılık gösterip göstermediğinin araştırılması amaçlanmaktadır.Yöntem: Araştırma, gönüllü 20 kadın (10 egzersiz ve 10 sedanter grubu) ve 20 erkek (10 egzersiz ve 10 sedanter grubu) üzerinde yapıldı. Egzersiz grupları en az iki aydır spor salonuna devam edip haftada iki kez egzersiz yapmakta idi, sedanter grup egzersiz yapmayan bireylerden oluşturuldu. Çalışma bir spor merkezinde yapıldı. Her gruba günün benzer saatlerinde durumluk ve sürekli kaygı envanteri uygulandı. Envanterler uygulandıktan 5 dakika sonra egzersiz grubundaki bayanlar ve erkekler %60 max kalp hızında 60 dakika aerobik egzersiz yaptılar. Egzersiz grubu egzersizlerini yaparken, kontrol grubu (sedanter grup) hiç bir şey yapmadan egzersiz yapılan odada oturdular. Egzersizden 5 dakika sonra her iki gruba envanterler dağıtıldı ve tekrarlandı.Bulgular: İstatistiksel analiz sonucunda istirahat konumunda ölçülen erkek egzersiz grubunun sürekli kaygı ölçeğinin kadın egzersiz grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek olduğu, akut egzersizden sonra ise bu farklılığın ortadan kalktığı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Akut ılımlı egzersizin anksiyete düzeylerinde anlamlı bir değişikliğe neden olmadığı saptanmıştır.Sonuç: Araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlar şöyle özetlenebilir:-Durumluk kaygı düzeyi cinsiyet farkı göstermemektedir.-Sürekli kaygı düzeyi gönüllü olarak egzersiz yapanlarda, erkek grubunda kadınlara oranla yüksek olacak şekilde, cinsiyet farkı göstermektedir-Akut ılımlı egzersiz sürekli ve durumluk anksiyete düzeyine etkili görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to assess how aerobic exercise affects anxiety and was there any difference between two gender.Method: 20 (10 exercise group, 10 non-exercise group) women and 20 (10 exercise group, 10 non-exercise group) men volunteers entered the study. Subjects of exercise groups participated in 60 min aerobic exercise at 60% max heart rate. While exercise groups were doing aerobic exercise, non exercise groups only sat besides them. Whole groups completed Spielberg State-Trait Inventory (STAI) before and 5 min after the aerobic exercise session.Results: Results indicated that; the trait anxiety levels are higher in male exercise group than exercising women. The moderate exercise had no effect on anxiety scales in whole groups.Our study showed that:-Acute moderate exercise has no effect on state and trait anxiety level- State anxiety does not show sex difference.-Trait anxiety levels are statisticaaly higher in male voluntary exercising group, than exercising women.