8?10 YAŞ GRUBU AMATÖR SPORCU ÇOCUKLARDA GÜNLÜK FİZİKSEL AKTİVİTENİN MOTOR PERFORMANSA ETKİSİ
The effect of daily physical activity on motor proficiency in 8?10 years old amateur children athletes
- Tez No: 267002
- Danışmanlar: PROF. DR. S. UFUK YURDALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Motor Performans, Amatör Sporcu Çocuklar, Physical Activity, Motor Proficiency, Amateur Children Athletes
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Günümüzde birçok çocuk önerilenden daha az fiziksel aktivite yapmaktadır ve fiziksel aktivite seviyesi yaş arttıkça azalmaktadır. Bununla birlikte motor performansı zayıf olan çocuklar hareketlerdeki zorluklardan kaçınmak için daha sedanter bir yaşam şekli seçebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, 8-10 yaş grubu amatör sporcu çocuklarda fiziksel aktivite ile motor performans arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Gereç-Yöntem: Araştırmaya yaş ortalaması 9.18±0,8 yıl olan 50 kız, 37 erkek toplam 87 amatör gönüllü sporcu katıldı. Çocukların demografik bilgileri kaydedildi ve fiziksel aktivite düzeyleri ?Bouchard'ın Fiziksel Aktivite Kaydı? ile değerlendirildi. Motor performansları ise sekiz alt başlıkta kaba ve ince motor becerileri değerlendiren ?Bruininks Oseretsky Motor Performans Testi (BOMPT)? ile belirlendi.Bulgular: Fiziksel aktivite puanında kız ve erkekler arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.163). Motor performansı ölçen 8 alt testten üçünde motor performans ile günlük enerji tüketimi arasında anlamlı ilişki vardı. Üst ekstremitelerin koordinasyonu testleri [Fırlatılan Topu Her İki El ile Yakalama (p=0.001; r=0.399), Dominant El ile Topu Hedefe Fırlatma (p=0.016; r=0.303)] ile günlük enerji tüketimi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı. Günlük enerji harcama tüketimi ile reaksiyon zamanı arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki bulundu (p=0.023; r=-0.286).Tartışma: Araştırmanın sonucunda; çocuklarda motor performansın fiziksel aktivite ile pozitif yönde, sedanter yaşam şekli ile negatif yönde ilişkili olduğu görüldü. Motor performansın fiziksel aktivite açısından belirleyici bir parametre olması nedeniyle bireylerde çocukluk döneminden itibaren motor becerileri arttırmaya odaklanılmasının, çocuğun genç ve erişkin dönemlerindeki fiziksel aktivite ve sağlığını geliştirme hedefine yönelik etkin bir strateji olduğu görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Nowadays many children make less physical activity than recommended and physical activity declines as children get older. In addition children with poor motor proficiency may choose a more sedentary lifestyle to avoid movement difficulties. The purpose of this study is to examine the relationship between motor proficiency and physical activity in 8 to 10 year old amateur children athletes.Methods: Fifty girls and 37 boys, total 87 volunteer amateur athletes who have the mean age 9.18±0,8 years were participated the research. Children?s demographic data were recorded and physical activity level was assessed by Bouchard?s Physical Activity Record. Their motor proficiency which assess gross and fine motor skills with 8 headlines was also determined by Bruininks Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP).Results: In physical activity level no significant difference was found between girls and boys (p=0.163). The 8 subtests which asses motor proficiency, three of them was significantly associated with daily energy expenditure. Upper Limb Coordination Tests [Catching a tossed ball with two hands p=0.001; r=0.399), Throwing a Ball at a Target With Dominant Hand (p=0.016; r=0.303)] and daily energy expenditure were assigned associated significantly on positive way. Daily energy expenditure and reaction time were found associated significantly on negative way (p=0.023; r=-0.286).Discussion: In results; it?s seen that children?s motor proficiency is positively associated with physical activity and negatively associated with sedentary lifestyle. It is understood that because motor proficiency is a determinant parameter of physical activity then concentrating on increasing movement skills beginning from childhood that an important strategy for helping promote increased physical activity and health in youth and adulthood.