Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Sağlam Çocuk Polikliniğinde yapılan aşıların yan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluating adverse events of vaccine that applied in Dokuz Eylul University Healthy Children?s follow-up polyclinic
  1. Tez No: 267028
  2. Yazar: HÜSEYİN ANIL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: aşılar, aşı yan etkileri, vaccines, vaccine adverse events
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlam Çocuk Polikliniğine başvuran tüm çocuklara yapılan aşıların yan etkilerinin değerlendirilmesiYöntem: Çalışmamızda aşı sonrası görülen yan etkiler ve çocukluk çağı ulusal aşı takviminde yer alan aşıların yan etkilerinin sıklığı retrospektif olarak değerlendirilmiştir. DEÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlam Çocuk polikliniğinde çocuklarda yapılan aşılar ve ortaya çıkan aşı yan etkileri, sağlam çocuk izlem hemşiresi tarafından klinik ziyaretlerde veya telefonla görüşülerek kayıt altına alındı. Bu çalışmada,1 Ocak 2004 - 1 Temmuz 2008 yılları arasında yapılmış olan aşıların lokal ve sistemik yan etkileri, görülme sıklığı, hangi aylarda daha sık yan etki olduğu ve aşılar ve yapıldığı aylar arasındaki zaman ilişkisi değerlendirilmiştir.Bulgular: Toplam 1900 sağlıklı çocuğa 8197 doz aşı yapılmıştır ve 273 doz aşıda yan etki saptanmıştır. Bir aşının birden fazla yan etkisi olduğundan 273 doz aşıda 217 ateş yüksekliği, 88 sistemik reaksiyon ve 66 lokal reaksiyon olmak üzere toplam 371 yan etki saptanmıştır. Çalışmamızda en sık görülen yan etkiler ateş yüksekliği (% 58.49), huzursuzluk(% 26.2), enjeksiyon yerinde şişlik(% 13.6), döküntüdür(% 3.7). Ateş yüksekliği ayrıntılı değerlendirildiğinde, 37-38 derece arasında ateş yüksekliği % 53.5, 38-39 derece arası ateş yüksekliği % 42.1, 39 derece üzeri ateş yüksekliği % 4.4 oranında görülmüştür. Çalışmamızda DABT+OPV+HİB aşısına bağlı bir hastada konvülziyon görülmüştür, ensefalopati, anaflaksi ve ciddi reaksiyon görülmemiştir.Sonuç: Aşı yan etkilerinin araştırıldığı bu çalışma sonuçlarına göre; aşı yan etkilerinin ayırıcı tanısı ve en iyi aşı programlarının geliştirilebilmesi için aşı yan etkilerinin iyi bilinmesi ve yan etki bildirim sistemi şarttır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate adverse events of vaccines administered to children.Method: In our research the adverse events occured after the vaccine and the adverse events rate of vaccines the Childhood National Vaccine Schedule contains have been evaluated retrospectively. The vaccines which were administered to all infants and children in DEUTF Child Health and Disease Department and adverse events occured in these infants and children were recorded by department nurse through clinic visits or calling their families. In this research, it is evaluated the solicited and systemic adverse event of vaccines which were administered between 01 January 2004- 01 July 2008. In adition, which months these adverse events occurred greatly and time relation between vaccines were evaluated.Findings: 8197 vaccines dosage were administered to 1900 children and adverse events were found out in 273 persons. There were 371 adverse events which included 217 fever, 88 systemic reactions (crying, vomitting, irritability, weakness, rash) and 66 solicited reactions (injection-site pain, redness, swelling). 371 adverse events were found in 273 dosage vaccines because of the fact that one vaccine might have more than one adverse effect in our research. Because it was impossible that the side effects of each vaccine was evaluated as one vaccine. The most side effects reported in our study were fever(% 58.49), discomfort (% 26.2), injection-site swelling (% 13.6), rash (% 3.7). When fever was evaluated in detail, fever between 37oC-38oC (% 53.5), fever between 38oC - 39oC (% 42.1), fever above 39oC (% 4.4) were reported in our research. There was a seizure in one child because of DABT+OPV+HİB vaccine in our work. Encephalopathy, anaphylaxi and serious reactions were not occured in our research.Results: According to these research results that vaccine adverse events are observed, understanding vaccine adverse events and vaccine adverse event reporting system must be necessary for distinctive diagnosis of vaccine adverse event and developing good vaccine program.