Ratlarda deneysel serebral iskemi modelinde iskemi sonrası anjiogenetik faktör salınımı ve serebral anjiogenezise etkisinin değerlendirilmesi
Evulating angiogenic factor releasing after ischemia and effect on angiogenesis in cerebral ischemia rat model
- Tez No: 267040
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ ARDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Anjiogenez, Vasküler endotelyal growth faktör, arteriovenöz malformasyon, revaskülarizasyon, Angiogenesis, vascular endotelial grwth factor, arteriovenosus malformation, revascularisation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Ratlarda serebral arterlerden karotid arterlerin kapatılarak beslediği alanda en önemli anjigenik faktör olan VEGF ekspresyonunu ve kandaki reseptörleri sVEGFR-1 ve sVEGFR-2 değerleri kullanılarak anjiogenik aktivite araştırılmış, arteriovenöz malformasyonun(AVM) tekrarlamasında sadece besleyici arterin kapatılması sonrası gelişen durumun rekanalizasyon değil revaskülarizasyon olduğunun gösterilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Wistar Albino türü 18 adet dişi rat rastgele 3 gruba ayrıldı ve her grupta 6 rat kullanıldı. Deneklerde, cerrahi işlem öncesi 35 mg ketamin ve 5 mg ksilazin verilerek anestezi sağlandı ve kuyruk venlerinden kan örnekleri alındı. Grup 1 (sham): Sadece boyun orta hat insizyonu yapıldı. Grup 2: Sağ karotid arter 3/0 ipek ile bağlanarak oklüde edildi. Grup 3: Sağ karotid arterin kapatılmasını takiben sol karotid arter Yaşargil anevrizma klibi (Aesculap FE 721 K) ile 10 dakika süreyle geçici olarak oklüde edildikten sonra klip kaldırılıp işlem sonlandırıldı. Cerrahi işlem sonrası 10. gününde tekrar kuyruk venlerinden kan alındıktan sonra sakrifiye edilip ratların beyinleri çıkarıldı. Çıkarılan beyin dokusunda immunohistokimyasal boyama yöntemiyle VEGF ekspresyonu, cerrahi işlem öncesi ve sonrası alınan kan örneklerinde sVEGFR-1 ve sVEGFR-2 değerleri Elisa yöntemi ile değerlendirildi.Bulgular: Serebral arterleri kapatılan gruplarda VEGF ekspresyonunda yükselme, cerrahi işlem sonrası VEGF'ün kompetetif reseptörü sVEGFR-1 değerlerinde anlamlı düşme ve anjiogenezde etki mekanizması net bilinmeyen sVEGFR-2 değerlerinde yükselme saptandı.Sonuçlar: Serebral besleyici arterlerin kapatılması sonrası, distalinde anjiogenik faktörlerin anjiogenezi uyarması ve yeni damar oluşumunun kanıtlarının bulunması AVM'larda endovasküler veya cerrahi yöntemlerle besleyicilerin kapatılmasının tedavide yeterli olmadığını ve AVM'ların tekrarlamasında rekanalizasyonun değil revaskülarizayonun sorumlu tutulması gerektiği ve embolizasyon ile AVM'un tedavi edilemiyeceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We study angiogenic activity by using the most important angiogenic factor VEGF expression and value of sVEGFR-1 and sVEGFR-2 receptors in blood. For this, we occlude carotid arters of cerebral arters in rats. The aim of this study is to show in repeating AVM, the occlusion of main arter causes revascularisation, not recanalisation.Materials And Methods: In our study we use 18 female Wistar Albino rats, divided into 3 groups randomly, in each group we use 6 rats. All rats were subjected to anesthesia with ketamine hydrochlorideof 35 mg and xylazine of 5 mg dose during blood sampling from tail veins and before surgery. Group 1 (sham): Only middle neck incision done. Group 2: Right carotid arter ocluded by 3.0 silk suture. Group 3: After oclusion of right carotid arter, left carotid arter ocluded by Yaşargil aneurysm clip (Aesculap FE 721 K) for only 10 minutes, then clip taken off. After 10 days from surgery, again blood sampling from tail vein, and then rats sacrificed, their brains have taken out. In brain specimens, VEGF expression examined by immunohistochemical staining methods. In blood samples before and after surgery, Svegfr-1 and Svegfr-2 values examined by Elisa method.Results: Groups in which cerebral arters occluded, VEGF expression increased, after surgery competetive receptor sVEGFR-1 of VEGF value decreased and in angiogenesis sVEGFR-2 value incresed but the effect mecanism of this is not clear.Conclusions: After occlusion of main cerebral arters, angiogenic factors stimulates angiogenesis in distal arters. By finding evidences of angiogenesis, occlusion of main arters by endovasculer or surgical methods in AVMs is not enough in treatment and the cause of repeated AVMs is revascularisation, not recanalisation. The AVMs can not be treated by embolisation. These are the results of our study.