Çocuk hastalarda kısa hematolojik-onkolojik girişimlerde sedasyon:Propofol-Remifentanil, Propofol-Fentanil karşılaştırılması
Sedation for Short Hematologic-Oncologic Procedures in Children: Comparison of Propofol-Remifentanil, Propofol-Fentanyl
  1. Tez No: 267045
  2. Yazar: İÇTEN EZGİ İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA İYİLİKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kısa onkolojik girişim, sedasyon, propofol, remifentanil, fentanil, bolus, Children, short oncologic procedures, sedation, propofol, remifentanil, fentanyl, bolus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Çocuklarda kısa hemato-onkolojik girişimler genellikle ağrılıdır ve hareketsizlik gerektirmektedir. Bu nedenle ameliyathane dışında sedasyon uygulaması gerekmektedir.Amaç: Çocuklarda kısa hemato-onkolojik girişimlerde remifentanil ve fentanilin vital bulgular, ek doz propofol ihtiyacı, uygulayıcı memnuniyeti, gözlemlenen hareketler, göz açma ve derlenme zamanına etkisini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Yerel Etik Kurul ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onamı alınarak 60 kısa onkolojik girişim geçirecek, ASAI-III, 2-18 yaş arasında, 29 çocuğa, prospektif, randomize bir çalışma planlanmıştır. Gruplar propofol-remifentanil (Grup-PR) ve propofol-fentanil (Grup-PF) olarak tanımlanmıştır. Grup-PR'ye 2 mg.kg-1 propofol sonrası 0,5 µg.kg-1 remifentanil bolus, Grup-PF'ye 2 mg.kg-1 propofol sonrası 0,5 µg.kg-1 fentanil bolus verilmiştir. Harekete göre, ek doz propofol uygulanmıştır (0.3-0.5 mg.kg-1). Sistolik arteriyel basınç (SAB), diyastolik arteriyel basınç (DAB), ortalama arteriyel basınç (OAB), solunum sayısı (SS), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), kalp atım hızı (KAH) girişim sırasında 3, postoperatif 5 dk'da bir kayıt edilmiştir. Postanestezik Modifiye Aldrete skorlarına (PMAS) göre postanestezik derlenme skorları, seslenme ile göz açma ve derlenme süreleri de kayıt edilmiştir.Bulgular: Gruplar arasında demografik değerler, hemodinamik parametreler ve ek doz propofol uygulaması açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Her iki grupta da uygulayıcı memnuniyeti ve ek doz propofol ihtiyacı benzerdi. Seslenme ile göz açma süresi (p=0.043) ve derlenme süresi (p=0.002) Grup-PR'de daha kısa bulundu.Sonuç: Çocuklarda kısa hematolojik-onkolojik girişimlerde, propofol-remifentanil kombinasyonu erken derlenme sağlaması açısından kullanılabilecek uygun bir kombinasyondur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Short hemato-oncologic procedures are usually painful in children and demand lack of movement. This condition requires sedation during the procedure outside the operating room.Aim: Comparison of the effetct of remifentanil and fentanyl on patients? vital signs, need of additional propofol usage, operator?s satisfaction, amount of movements, eye opening time and recovery time during short hemato-oncologic proceduresMaterials and Methods: Approval of the Local Ethical Committee and Ministry of Health?s Ethical Committee of drug and clinic researches were obtained and a single blind, prospective, randomized study performed on ASA I-III, 29 children between 2-18 years that undergo 60 short oncologic procedures. Groups defined as propofol-remifentanil (PR) and propofol-fentanyl (PF). Group PR received 2 mg.kg-1 propofol, then 0,5 µg.kg-1 remifentanil IV. Group PF received 2 mg.kg-1 propofol, then 0,5 µg.kg-1 fentanyl IV. Additional doses of IV propofol administered according to the movements (0.3-0.5 mg.kg-1). Systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), peripheral oxygen saturation (SpO2), heart rate (HR) were recorded per 3 minutes during the procedure and per 5 minutes postoperatively. Postanesthesic Awakening Scores according to Postanesthetic Modified Alderete Scores (PMAS), eye opening time with call and recovery time also recorded.Results: There were no statistically significant differences in demographic values as hemodynamic parameters and additional doses of IV propofol between groups (p>0.05). In both groups operator?s satisfaction and additional doses of IV propofol were similar. Eye opening time with call (p=0.043) and recovery time (p=0.002) were lower in group PR, which are statistically significant.Conclusion: It is convenient to use propofol remifentanil combination for short hematologic-oncologic procedures in children because of early recovery.