Deneysel hepatik iskemi-reperfüzyon modelinde Levosimendan infüzyonun karaciğere etkilerinin araştırılması
Effects of Levosimendan on experimental hepatic ischemia-reperfusion injury
- Tez No: 267047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KOCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: karaciğer iskemisi, reperfüzyon hasarı, levosimendan, Hepatic ischemia, reperfusion injury, levosimendan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: İskemi-reperfüzyon hasarının hemodinamik etkilerini azaltmak için vazokonstriktör/inotropik ilaçlar kullanılmaktadır. Levosimendan inotropik ve vazodilatör etkilere sahip bir ilaçtır. Yapılan bazı deneysel çalışmalarda levosimendanın antiiskemik, antiinflamatuvar ve antiapoptotik etkileri olduğu ve TNF-?'nın düzeylerinde azalma sağladığı gösterilmiştir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, rat karaciğer iskemi-reperfüzyon modelinde levosimendanın karaciğer iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada 21 adet erkek Wistar rat kullanılmıştır. Her birinde yedi denek bulunan üç grup oluşturulmuştur. Sham grubunda (Grup 1) ratların batınları açılmış, protokol süresince başka işlem yapılmadan beklenmiştir. İskemi-reperfüzyon grubunda (Grup 2) 45 dk total karaciğer iskemisi sonrası 60 dk reperfüzyon, İskemi-reperfüzyon+Levosimendan grubunda (Grup 3) 45 dk total karaciğer iskemisi süresince Levosimendan infüzyonu uygulandı ve 60 dk reperfüzyon sonrası iskemi-reperfüzyon gerçekleştirilmiştir. Tüm gruplarda ratların anestezi süresi eşit tutulmuş, karaciğer enzimleri AST, ALT için kan ve işlem sonunda ratlar sakrifiye edildikten sonra histopatolojik inceleme için karaciğer doku örnekleri alınmıştır.Bulgular: Serum AST, ALT değerlerinin, sham grubunda diğer gruplara göre düşük olduğu, grup 2 ve 3 arasında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Karaciğer histopatolojik hasar skoru sham grubunda diğer gruplara göre düşük, levosimendan uyguladığımız grupta ise iskemi-reperfüzyon grubuna göre düşük olduğu saptanmıştır.Tartışma: Çalışmamızda levosimendanın, karaciğer iskemi-reperfüzyon modelinde doku hasarını azalttığı saptanmıştır. Levosimendanın karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarını önleyici etkisini araştırmak için deneysel ve klinik çalışmalara gereksinim olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Vasoconstrictor and inotropic drugs are used for attenuate the hemodynamic effects of ischemia-reperfusion injury. Levosimendan is an inotropic and vasodilator drug. In experimental studies, levosimendan displayed antiapoptotic, antiinflammatory and antiischemic porperties and reduced serum TNF-? levels. We aimed to determine the role of levosimendan to prevent ischemia?reperfusion damage in experimental model of hepatic ischemia-reperfusion injury.Material and Method: Twenty-one male Wistar rats were divided into 3 groups as Sham (group 1), underwent only laparatomy, ischemia?reperfusion (group 2), underwent 45 min total hepatic ischemia and 60 min reperfusion, and ischemia-reperfusion+levosimendan group (group 3) underwent ischemia-reperfusion as the same in group 2 but additionally levosimendan infusion was performed during ischemia period. The length of the experiment was the same in the groups. At the end of the experiment blood (for determine the serum serum aspartate transaminase and alanine transaminase levels) and liver samples (for histopatologic scoring) were collected.Results: Levels of serum aspartate transaminase and alanine transaminase were significantly lower in the sham group compared to other groups but there was any difference between group 2 and 3. The histopatological score of liver injury was significantly lower in the sham group compared to the other groups and was also significantly lower in group 2 comparing group 3.Discussion: Present study showed that when hepatic histological scores are considered, levosimendan protects liver from ischemia-reperfusion injury. The effects and mechanisms of levosimendan in ischemia-reperfusion injury must be studied in clinical and experimental studies.