Türkiye'de hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde kullanılabilecek performans göstergelerinin belirlenmesi
Identification of performance indicators for prehospital emergency medical services in Turkey
  1. Tez No: 267068
  2. Yazar: GÜRKAN ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterge, kalite iyileştirme, performans, toplam kalite yönetimi, Indicator, performance, quality improvement, total quality management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'de hastane öncesi acil sağlık hizmetleri alanında hizmet kalitesinin değerlendirilmesi ve kalite geliştirme uygulamalarının temelini oluşturacak performans göstergelerinin belirlenmesidir.Araştırmanın evrenini Türkiye'de hastane öncesi acil sağlık hizmetleri alanında uzman olan kişiler oluşturmaktadır. Araştırma amacıyla bu evren içerisinden 25 aday araştırmaya davet edilmiştir. Araştırma Delfi Tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiş, 1. turda veriler, Delfi Tekniğine uygun olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen tek açık uçlu sorudan ve demografik özelliklerden oluşan bir anket formu kullanılarak, Şubat ? Mart 2009 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın 2. ve 3. turları Ocak-Mayıs 2010 arasında tamamlanmıştır. Turlar arasında veriler SPSS programına yüklenmiş, ortalama ve yüzdelik kesirler kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir.Araştırma kapsamında ilk turda 25 davetli katılımcıdan 18'inin katılımıyla toplam 150 performans göstergesi önerisi yapılmıştır. On bir alt grup altında toplanan gösterge önerileri 2. ve 3. turlarda, 7'li Likert skalası kullanılarak, 17 katılımcı tarafından değerlendirilmiş ve toplam 73 göstergede uzlaşma sağlanmıştır.Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri alanında kullanılabilecek performans göstergeleri üzerinde önerilerde bulunulmuştur. Göstergelerin operasyonel tanımlarının yapılıp, sistemde kullanılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to identify performance indicators that will set foundation to evaluate the quality of services provided by the existing prehospital emergency medical services and improve the quality within these systems in Turkey.The population of the study consisted of EMS experts in Turkey. A total of 25 experts were invited. The study was performed by using a modified Delphi technique. A questionnaire consisting of a single open-ended question developed by the investigator was sent to the participants in the first round. Answers were collected between February and March 2009. The second and the third rounds of the study were completed between January and May 2010. The results were analyzed by using SPSS, mean values and percentiles were used for analyzing data after the rounds.Eighteen of the 25 invited experts participated in the first round and a total of 150 performance indicators were suggested. These indicators were categorized under 11 subgroups. Seventeen experts completed second and third rounds and they graded indicators by using a 7-point Likert scale. A total of 73 performance indicators reached consensus at the end of the third round.Performance indicators that can be used in prehospital EMS systems were recommended. Operational definitions should be made for these indicators and they should be put in use in the systems.