Aydın il merkezinde akraba evliliği sıklığı ve gebelik sonuçları ile ilişkisi
The frequency of consanguineous marriages and their relations to the outcomes of pregnancy in aydin
- Tez No: 267136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Akraba evliliği, gebelik sonuçları, genetik danışma, Consanguineous marriage, pregnancy outcomes, genetic counseling
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırma 15?49 yaş grubu evli kadınlarda akraba evliliği sıklığını ve akraba evliliğinin gebelik sonuçları ile ilişkisinin incelenmesi amacı ile kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmaya Aydın il merkezindeki sağlık ocakları bölgelerinde ikamet eden 310 kadın alınmıştır.Araştırma verileri, kadınların tanıtıcı özelliklerinin ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin sorgulandığı soru formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak Kasım 2008-Ocak 2009 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılmıştır.Araştırmaya alınan kadınların yaş ortalaması 31,57+9,00'dur. Kadınların %53.5'inin ilkokul mezunu olduğu, %78.7'sinin ev hanımı olduğu, %46.1'inin en uzun süre şehir merkezinde ve %81.9'unun çekirdek ailede yaşadığı belirlenmiştir.Katılımcı kadınların %23.9'unda akraba evliliği yaptığı, akraba evliliği yapanların %45.9'u birinci dereceden kuzeni ile %29.3'ü uzak akrabası ile ve %24.3'ü ikinci dereceden kuzeni ile bu evliliği gerçekleştirdiği bulunmuştur.Akraba evliliği yapan kadınlardan genetik danışma alanların oranı %13.5'dir. Kadınların akraba evliliğini seçme nedenleri arasında %44.5 ailelerin karar vermesi /görücü usulü ilk sıradadır. Akraba evliliğinin, doğacak çocukların sağlığı açısından sakıncası olduğunu düşünenler %77.7'dir. Kadınların %87.9'i akraba evliliği yapmaktan memnun olduğunu belirtmiştir.Sağlık çalışanlarının akraba evliliği yapmış olan kadınları genetik danışmanlık hakkında bilgilendirmeleri ve genetik danışmaya yönlendirmeleri, akraba evliliğinin riskleri ve zararları konusunda halkın medya iletişim araçları ile aydınlatılması, kadınların akraba evliliği ile ilgili düşüncelerini inceleyen araştırmaların tekrar edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This is a cross-sectional study conducted to examine the frequency of consanguineous marriage and its relationship with pregnancy outcomes among married women in 15-49 age group. The sample group consisted of 310 women residing in the public health center areas in the provincial center of Aydın.The study data were collected between November 2008 and January 2009 by the researcher, using face-to-face interview technique, and a questionnaire that inquire the women?s characteristics and the independent variables of the study. Descriptive statistics and chi-square test were employed to evaluate the data.The participant women had a mean age of 31.57+9.00. It was determined that 53.5% of the women were primary school graduates, 78.7% were housewives, 46.1% spent most of their lives in the city center, and 81.9% lived in nuclear families.It was found that 23.9% of the participants had consanguineous marriages of whom 45.9% married a first-degree cousin, 29.3 married a distant relative, and 24.3 married a second-degree cousin.Of those women having consanguineous marriages, only 13.5% received genetic counseling. The most frequent reason for consanguineous marriages among the women is marriages pre-arranged by families, with a percentage of 44.5%. 77.7% of the women believe that consanguineous marriage is detrimental to the health of the offspring. 87.9% of the women stated that they were happy about having consanguineous marriages.It could be suggested that health staff should inform and encourage the women having consanguineous marriages about genetic counseling, people should be enlightened through the mass media about the risks and harms of consanguineous marriages, and further studies should be carried out to examine women?s opinions about consanguineous marriages.