Substantia nigra pars retikülata bölgesinin spontan absans epilepsili sıçanlarda limbik epilepsi direncindeki rolü
The role of substantia nigra pars reticulata in kindling resistance in genetic model of epilepsy
  1. Tez No: 267218
  2. Yazar: SEMA KETENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: GAERS, Lidokain, Substantia Nigra, Absans Epilepsisi, GAERS, Lidocain, Substantia Nigra, Absence Epilepsy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve Amaç : Genetic Absence Epilepsy Rats from Strasbourg (GAERS) ırkı sıçanlar, elektroensefalogramda (EEG) bilateral, senkronize diken-ve-dalga deşarjlarla (DDD) karakterize ve tipik absans epilepsisinin tanımlanmış iyi modellerinden biridir. Yapılan çalışmalarda, bu ırkın amigdala, hipokampal ve peririnal kortikal kindling modelleriyle oluşturulan parsiyel nöbetlerin jeneralizasyonuna karşı dirençli olduğu gösterilmiştir. Substantia Nigra pars retikulata (SNpr) konvülsif ve konvülsif olmayan nöbetlerin kontrolünde kritik bir beyin bölgesi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, GAERS ırkı sıçanlarda gözlenen kindling direncinde SNpr bölgesinin olası rolünün tanımlanması amaçlanmıştır.Yöntem: Yetişkin, erkek GAERS sıçanlara stereotaksik yöntemle SNpr'ye çift taraflı olarak kılavuz kanül, sağ bazolateral amigdalaya uyarı/kayıt elektrotu ve korteks üzerine ise kayıt elektrotları yerleştirildi. Bazal EEG kaydı ve art-deşarj (AD) eşiklerinin belirlenmesinin ardından her kindling uyarısından 30 dakika önce bir Na? kanal blokeri olan lidokain (250 nl, n=5) bilateral olarak enjekte edildi. Kontrol grubuna (n=3) ise uyarılardan 30 dakika önce serum fizyolojik (Sf) enjeksiyonları yapıldı (250 nl). Kindling uyarılarına günde 2 kez olmak üzere 5. evre nöbet gözleninceye kadar ya da maksimum uyarı sayısına (22) ulaşana dek devam edildi.Sonuçlar: Kindling uyarılarından önce SNpr posterior bölgesine lidokain enjekte edilen GAERS grubu ortalama 20±0.5 uyarıda 5. evre nöbete ulaşırken, SNpr anterior bölgesine lidokain uygulanan GAERS grubunda ise maksimum sayıdaki kindling uyarısı sonrasında dahi sıçanlar 2. evre nöbette kalmışlardır. SNpr posterior ve anterior bölgesine Sf uygulanan gruplardaki hayvanların nöbet evreleri benzer karekteristik göstererek uyarıların artması ile birlikte maksimum uyarı süresinceye kadar evre 2 olarak kalmıştır.Tartışma: Kindling süreci boyunca SNpr'nin lidokain ile geçici olarak baskılanması GAERS ırkı sıçanlarda limbik nöbetlere karşı gözlenen direnci ortadan kaldırmıştır. Bu bulgu, SNpr'nin GAERS'ler de gözlenen kindling direncinde rol oynayan önemli bir bölge olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Role of Substantia Nigra Pars Reticulata in Kindling Resistance in Genetic Model of Absence EpilepsyObjectives : Genetic Absence Epilepsy Rats from Strasbourg (GAERS) is one of the validated genetic models of typical absence epilepsy. This strain is resistant to the progression of partial seizures induced by amygdaloid, hippocampal and perirhinal cortical kindling. The Substantia Nigra pars reticulata is known to be a critical structure that controls convulsive and non-convulsive seizures. In this study, we aimed to define the role of subtanstia nigra in kindling resistance in this absence epileptic rat strain.Method: Adult, male GAERS were implanted with bilateral guide cannulas into the substantia nigra and recording-stimulation electrodes into the right basolateral amygdala and recording electrodes over the cortex. The rats received bilateral injections of lidocain, a Na? channel blocker, (250 nl/per side) 30 min before each kindling stimulation at their afterdischarge threshold. The control group received bilateral injections of saline instead of lidocain. Animals received kindling stimulation twice daily until they reached stage 5 seizures, or the maximum number of stimulations (22) was delivered.Results: Focal application of lidocain into the substantia nigra eliminated the resistance to amigdaloid kindling. Lidocain injected in SNpr posterior group reached stage 5 seizures after 20.4±0.5 stimulations whereas control group and lidocain injected SNpr anterior group stayed at stage 2 seizures even after the maximum number of stimulations.Conclusion: Suppression of the substantia nigra during kindling progress eliminates the resistance to limbic seizures in GAERS. This result reveals that substantia nigra is an important site underlying this resistance in the rat model of genetic absence epilepsy.